Kaviareň v Sydney, kde sa vlani odohrala rukojemnícka dráma, bola terčom útoku

NETKY.SK • 3 Jún 2015, 11:52 • 2 min
Kaviareň v Sydney, kde sa vlani odohrala rukojemnícka dráma, bola terčom útoku

SYDNEY - Kaviareň Lindt v austrálskom meste Sydney, kde sa vlani v decembri odohrala rukojemnícka dráma, sa v noci nadnes stala terčom útoku vandalov, ktorí na nej kameňmi porozbíjali okná. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Sydneyská polícia krátko na to v inej časti mesta zadržala muža, ktorý spáchal iný trestný čin. Počas jeho výsluchu na polícii však vzniklo dôvodné podozrenie, že by mohol byť aj páchateľom útoku na kaviareň Lindt. Medzičasom bol už z neho aj obvinený.

 

Polícia však súčasne informovala, že zatiaľ nemá dôvod spájať vandalský čin s vlaňajším teroristickým útokom, pri ktorom islamistický extrémista pôvodom z Iránu 15. decembra držal v kaviarni ako rukojemníkov 18 ľudí - desiatich zákazníkov a ôsmich zamestnancov.

 

Rukojemnícka dráma trvala viac ako 17 hodín. Ukončil ju zásah polície, pri ktorom polícia zastrelila útočníka. Ten predtým zabil dvoch rukojemníkov. Po týchto dramatických udalostiach bola kaviareň tri mesiace zavretá kvôli rekonštrukcii. Znovu ju otvorili 20. marca.

 

Kaviareň sa nachádza v centre Sidney, na námestí Martin Place, ktoré je sídlom austrálskej centrálnej banky, ako aj ďalších veľkých bánk britského Spoločenstva národov či generálnych konzulátov USA a Pakistanu. Neďaleko od námestia sa nachádza aj budova parlamentu štátu Nový Južný Wales.

 

Rukojemnícka dráma v Sydney sa odohrala tri mesiace po tom, ako austrálska vláda zvýšila stupeň varovania pred teroristickými útokmi. Ako dôvod uviedla hrozbu tzv. domáceho terorizmu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies