Kaviareň Radnička dnes po troch rokoch otvorila svoje brány

NETKY.SK • 3 Apríl 2012, 10:59 • 2 min
Kaviareň Radnička dnes po troch rokoch otvorila svoje brány

Kaviareň Radnička dnes po troch rokoch otvorila svoje brány

slovakia

left justify in out

img

Špecifická kaviareň Radnička, ktorá sa nachádza v priestoroch Múzea mesta Bratislavy, dnes po trojročnej rekonštrukcii opäť otvorila svoje brány. Svoje miesto si v nej našli šiesti čašníci so zdravotným postihnutím. "Je dôležité nelimitovať ich v tom, čo sa dokážu a nedokážu naučiť. Sami sme potom veľakrát prekvapení, že ovládajú veci, ktoré sú pre nás problémom," povedala pre TASR Viera Záhorcová z občianskeho združenia Inklúzia s tým, že práca im okrem peňazí dodáva najmä sebavedomie a pocit užitočnosti.

Tri roky rekonštrukcie využili čašníci na tréning či získanie vedomostí z teórie. V spolupráci s hotelovou akadémiou sa naučili pripravovať kávu, miešané nápoje alebo sa zúčastnili kurzu o najlepšieho čašníka. Absolvovali aj kurz angličtiny. Novinárom sa preto dnes pochválili, čo všetko už vedia. Martin pracoval v kníhkupectve a dokáže viazať knihy, Miška nadobudla skúsenosti v cukrárni, Peťka zase vie, že obsluhovať sa má z pravej strany. "Idem pracovať, lebo je tu dobrý kolektív," zdôvodnil pre TASR Tibor. Vysvetlil, ako bude zákazníkov obsluhovať a čo všetko im môže ponúknuť. "Rád skúšam robiť viedenskú kávu," dodal s tým, že sa na prácu aj výplatu veľmi teší. Čašníci sa budú v kaviarničke striedať, v práci budú vždy dvaja po štyri hodiny denne. Dnes podpísali už aj pracovné zmluvy.

Cieľom kaviarne však nie je len profilovať ju ako bežnú prevádzku. "Naučia sa veľa, sú na svojom druhom, treťom pracovnom mieste, čiže hovoríme už aj o nejakom kariérnom raste. Vieme ich tak ponúknuť s nejakou kvalifikáciou," poznamenala Záhorcová. Kaviarnička preto chce byť v budúcnosti aj ako tréningové pracovisko. "Chceme, aby sa čím skôr naučili do života, išli ďalej a prišli sem ďalší. My sme taký ochranný kruh, ale mali by sa naučiť reagovať na bežného zamestnávateľa," vysvetlila s tým, že združenie plánuje vyhľadávať ľudí, ktorí nedostali možnosti na pracovné uplatnenie či vzdelávanie. Tréningová kaviareň by sa tak mala zaviesť ako pojem.

Radnička začala fungovať v zrekonštruovaných priestoroch. Nové zariadenie sa však muselo zakúpiť a stálo 30.000 eur. "Do tohto priestoru nešiel ani cent z verejných zdrojov, čo je škoda," dodala Záhorcová. Úrad práce však Radničke bude takmer rok a pol financovať štyroch čašníkov, ktorí budú dostávať minimálnu mzdu.

Čašníci novinárom na záver odkázali, že vždy, keď prídu do Radničky, bude ich tam okrem dobrej kávy a zákusku čakať aj zopár milých úsmevov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies