Káva odhalí vašu povahu, rakúski vedci odhalili nečakané zistenie

NETKY.SK • 13 Október 2015, 16:00 • 2 min
Káva odhalí vašu povahu, rakúski vedci odhalili nečakané zistenie

INNSBRUCK – Niektorí ľudia nevypijú kávu bez dochutenia cukrom či mliekom, iný si jej čistú horkú chuť vychutnávajú bez prísad. Ak patríte k druhej skupine, možno sa vo Vás skrývajú temné sklony. Rakúski vedci prišli na súvislosť medzi pitím kávy a osobnostnými črtami.

slovakia

left justify in out

Vedci na vzorke 1000 ľudí najprv skúmali preferenciu nápojov a potravín, potom im dali dali vyplniť osobnostný test. Výsledok bol nečakaný. Ako informoval magazín Eater, ukázalo sa, že priaznivci potravín a nápojov s horkou chuťou, mali oveľa negatívnejšie osobnostné črty.

 

S preferenciou horkosti sa podľa vedcov spája narcistická, machiavelistická, a dokonca aj sadistická povaha. Takisto ľudia, ktorí si radi vychutnajú tonic alebo často konzumujú napríklad reďkovky, boli menej empatickí a súcitní k utrpeniu druhých.

 

„Ide o prvý dôkaz, že preferencia horkej chuti je spojená so zlomyseľnými osobnostnými rysmi,“ tvrdia vedci z univerzity v Innsbrucku. „Výsledky naznačujú, že čím viac majú ľudia radi horké potraviny, tým temnejšia je ich osobnosť.“ Vedci za účelom potvrdenia primárneho experimentu uskutočnili jeden ďalší, na ktorom sa 450 respondentov. Závery boli rovnaké. „Všeobecná preferencia horkej chuti sa ukázala ako silný prediktor pre machiavelizmus, psychopatizmus, narcizmus a každodenný sadizmus,“ komentovali výskum vedci.

 

Rastliny s horkou chuťou živočíchov vo voľnej prírode upozorňujú na, že sú jedovaté, a preto sa horkej chuti mnohí prirodzene vyhýbajú. Pre osobnosti s negatívnejšími rysmi sú horké nápoje a potraviny zdrojom slasti či vzrušenia, možno aj vďaka tomu, že si uvedomujú absenciu hrozby otravy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies