KALIFORNIA – Fanúšikovia kávy budú upozorňovaný na to, že tento obľúbený nápoj obsahuje akrylamid, ktorý môže spôsobovať rakovinu. Tabuľky s varovaním o obsahu chce nezisková organizácia CERT umiestniť v každej jednej kaviarni. Predajcovia sa však bránia a upozorňujú na to, že v káve sa nachádza iba zanedbateľné množstvo tejto zdraviu škodlivej látky, pričom jej pozitívne vplyvy ďaleko prevyšujú tie negatívne.
Vedľa tabuliek s ponukou kávy, by sa po novom mali vynímať aj tabuľky s jej škodlivými látkami, ktoré majú konzumentov upozorniť na karcinogénne účinky akrylamidu v praženej zrnkovej káve. O riziku informuje na svojom webe zdravotnícka organizácia American Cancer Society. Podľa neziskovky CERT kaviarne vrátane Starbucks či 7-Eleven nedostatočne varujú svojich zákazníkov o negatívnych účinkoch akrylamidu, čim porušujú zákon o bezpečnej pitnej vode a toxických látkach.
CERT je toho názoru, že kaviarne sú povinné upozorniť zákazníkov na látky, ktoré môžu mať negatívne účinky na zdravie človeka. „Veríme, že oveľa lepšie riešenie než varovanie o akrylamidovom rakovinovom hazarde by bolo zbaviť kávové odvetvie tejto látky úplne,“ uviedol Raphael Metzger, advokát zastupujúci spoločnosť CERT pre USA Today.
Predajcovia kávy argumentujú tým, že akrylamid obsiahnutý v šálke nepredstavuje riziko pre ľudské zdravie. „Znova a znova sa preukazuje, že káva je zdravý nápoj. Vláda Spojených štátov amerických uvádza v odporúčaniach pre stravovanie, že káva môže byť súčasťou zdravého životného štýly. Tento nový zákon zmätie zákazníkov a vysmieva sa Propozícii 65 v dobe, kedy verejnosť potrebuje jasné a presné informácie o zdraví,“ tvrdí výkonný riaditeľ americkej Národnej kávovej asociácie Bill Murray.
Túto požiadavku si už plní 13 spoločností predávajúcich kávu a informujú svojich zákazníkov o rizikách súvisiacich s pitím tohto nápoja. Ostatných 9 firiem čaká na rozhodnutie súdu. Na nich už organizácia CERT podala v roku 2010 žalobu, ktorú posudzuje najvyšší súd v Los Angeles.
Rôzne štúdie dokázali, že káva môže znížiť riziko predčasného úmrtia, srdcových ochorení, roztrúsenej sklerózy či Alzheimrovej choroby. Okrem iného spomínaná látka sa nachádza aj v zemiakoch, pečive, keksíkoch či v olivách z konzervy. Pričom veľké množstvo je obsiahnuté i v tabakovom dyme.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies