Káva obsahuje rakovinotvorné látky. V Kalifornii pripravujú zákon o varovných nápisoch v kaviarňach

NETKY.SK • 5 Február 2018, 10:09 • 2 min
Káva obsahuje rakovinotvorné látky. V Kalifornii pripravujú zákon o varovných nápisoch v kaviarňach

KALIFORNIA – Fanúšikovia kávy budú upozorňovaný na to, že tento obľúbený nápoj obsahuje akrylamid, ktorý môže spôsobovať rakovinu. Tabuľky s varovaním o obsahu chce nezisková organizácia CERT umiestniť v každej jednej kaviarni. Predajcovia sa však bránia a upozorňujú na to, že v káve sa nachádza iba zanedbateľné množstvo tejto zdraviu škodlivej látky, pričom jej pozitívne vplyvy ďaleko prevyšujú tie negatívne.

slovakia

left justify in out

Vedľa tabuliek s ponukou kávy, by sa po novom mali vynímať aj tabuľky s jej škodlivými látkami, ktoré majú konzumentov upozorniť na karcinogénne účinky akrylamidu v praženej zrnkovej káve. O riziku informuje na svojom webe zdravotnícka organizácia American Cancer Society. Podľa neziskovky CERT kaviarne vrátane Starbucks či 7-Eleven nedostatočne varujú svojich zákazníkov o negatívnych účinkoch akrylamidu, čim porušujú zákon o bezpečnej pitnej vode a toxických látkach.

 

CERT je toho názoru, že kaviarne sú povinné upozorniť zákazníkov na látky, ktoré môžu mať negatívne účinky na zdravie človeka. „Veríme, že oveľa lepšie riešenie než varovanie o akrylamidovom rakovinovom hazarde by bolo zbaviť kávové odvetvie tejto látky úplne,“ uviedol Raphael Metzger, advokát zastupujúci spoločnosť CERT pre USA Today.

 

Predajcovia kávy argumentujú tým, že akrylamid obsiahnutý v šálke nepredstavuje riziko pre ľudské zdravie. „Znova a znova sa preukazuje, že káva je zdravý nápoj. Vláda Spojených štátov amerických uvádza v odporúčaniach pre stravovanie, že káva môže byť súčasťou zdravého životného štýly. Tento nový zákon zmätie zákazníkov a vysmieva sa Propozícii 65 v dobe, kedy verejnosť potrebuje jasné a presné informácie o zdraví,“ tvrdí výkonný riaditeľ americkej Národnej kávovej asociácie Bill Murray.  

 

Túto požiadavku si už plní 13 spoločností predávajúcich kávu a informujú svojich zákazníkov o rizikách súvisiacich s pitím tohto nápoja. Ostatných 9 firiem čaká na rozhodnutie súdu. Na nich už organizácia CERT podala v roku 2010 žalobu, ktorú posudzuje najvyšší súd v Los Angeles.

 

Rôzne štúdie dokázali, že káva môže znížiť riziko predčasného úmrtia, srdcových ochorení, roztrúsenej sklerózy či Alzheimrovej choroby. Okrem iného spomínaná látka sa nachádza aj v zemiakoch, pečive, keksíkoch či v olivách z konzervy. Pričom veľké množstvo je obsiahnuté i v tabakovom dyme. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies