Káva môže ochrániť vašu pečeň. Aké ďalšie výhody má jej pitie?

NETKY.SK • 11 Júl 2018, 06:00 • 2 min
Káva môže ochrániť vašu pečeň. Aké ďalšie výhody má jej pitie?

BRATISLAVA - Kto by si to pomyslel, ale vedci zistili, že ten, kto pije kávu, má menšie riziko ochorenia pečene. Ako je to možné? Tu sú dôkazy, ktoré vám to objasnia.

slovakia

left justify in out

Keď si dávate svoju rannú kávu, robíte pre seba oveľa viac, než si myslíte. Nový výskum naznačuje, že milovníci kávy majú menšie riziko ochorenia pečene v porovnaní s tými, ktorí kávu nepijú pravidelne. Prieskum prebiehal na 14 208 osobách vo veku od 45 do 64 rokov.

 

Všetci boli opýtaní na to, čo v priebehu posledných 26 rokov jedli a či pili kávu. Štúdia prebiehala vo veľkom okruhu ľudí a do úvahy bola braná aj zlá strava a fajčenie. To, čo vedci zistili, je dobrou správou pre všetkých milovníkov kávy. Ľudia, ktorí pili 3 alebo aj viac hrnčekov kávy denne, mali o 21 percent nižšiu pravdepodobnosť, že budú mať s pečeňou problém. Každý, kto kávu miluje, iste rád počuje tieto výsledky.

 

Je tu ale aj niečo, na čo by si ľudia mali dať pozor pri častom pití kávy. Mnoho ľudí si totiž do kávy pridáva príliš veľké množstvo cukru alebo mlieka. Aby ste nezaťažovali svoje srdce, je lepšie s tým prestať alebo aspoň cukor a mlieko znížiť na minimum.

 

Ako piť kávu a pritom neškodiť svojmu zdraviu

 

Doktorka Jamila Wakim-Fleming z Clevelandskej kliniky uvádza, že káva nie je žiadny čarovný liek na ochorenie pečene a že ľudia musia mať na pamäti základné príčiny tohto ochorenia, ako je konzumácia alkoholu. Sama hovorí svojim pacientom, ktorí si pečeň práve alkoholom zničili, že alkohol už piť nemôžu, hoci pijú kávu.

 

Táto štúdia rozhodne nie je prvá, ktorá na prínosy kávy poukazuje. Vedci zistili, že konzumácia kávy predstavuje nižšie riziko ochorenia srdca, vzniku rakoviny a zlepšenie pre neurologické, metabolické a pečeňové stavy.

 

Ľudia sa často pýtajú, koľko kávy by mali piť. Na to je jednoduchá odpoveď: podľa chuti, rozhodne sa do ničoho nenúťte. Prínosy pre zdravie môžete získať aj z iných potravín. A tí, ktorí radi a veľa pijú kávu, môžu pokračovať bez akýchkoľvek výčitiek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies