Kauzu vydierania v krčme U Matúša sa roky nedarí uzavrieť

NETKY.SK • 7 Október 2014, 10:54 • 2 min
Kauzu vydierania v krčme U Matúša sa roky nedarí uzavrieť

BRATISLAVA - Kauzu údajného vymáhania poplatkov od majiteľa dnes už neexistujúcej bratislavskej krčmy U Matúša sa viac ako štyri roky nedarí na Okresnom súde Bratislava III uzavrieť.

slovakia

left justify in out

V prípade je obžalovaných päť osôb, medzi nimi František Borbély, považovaný za jedného z troch posledných žijúcich bossov bratislavskej skupiny sýkorovcov. Jeho meno sa objavilo aj v prvých mafiánskych zoznamoch, ktoré pred rokmi unikli z polície.

 

Naposledy sa malo v tejto veci konať koncom minulého týždňa, sudkyňa však musela proces odročiť pre ospravedlnenie obhajcu jedného z obžalovaných. Obhajca Filipa Peciara požiadal o odročenie, respektíve zrušenie termínu naplánovaného pôvodne na 2. októbra z dôvodu kolízie iného pojednávania na Okresnom súde v Nitre. Pre TASR to uviedol hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

 

Počas viac ako štyroch rokov musela sudkyňa pravidelne odročovať proces, keďže sa nedostavovali svedkovia a ani obžalovaní. Súd ich dával predvádzať políciou, ktorej trvalo istý čas, kým sa podarilo svedkov vypátrať. Pojednávania okrem iného skomplikovala aj skutočnosť, že jeden z obžalovaných Karol K. sa dopustil útoku na verejného činiteľa a riešil ho iný súd. Obžaloba v tejto kauze bola prijatá už koncom marca 2010 a v polovici júna toho istého roku sa začalo po prvý raz pojednávať. Najnovšie sa v procese bude pokračovať koncom januára budúceho roku.

 

František Borbély, Filip Peciar, Peter D., Martin Hrabárik a Karol K. mali podľa obžaloby vyberať poplatky za ochranu v dnes už neexistujúcej bratislavskej krčme U Matúša. Obžalovali ich z hrubého nátlaku. V prípade dokázania viny im hrozí sedem až 12 rokov väzenia.

 

Prípad údajného vymáhania poplatkov od majiteľa krčmy U Matúša bol mediálne zviditeľnený aj tým, že traja mladí muži v nej v roku 2006 prekazili policajnú akciu, keď zdemolovali zariadenia polície na nahrávanie obrazu a zvuku. Na policajné zariadenia ich upozornil sám šéf podniku, ktorý ich predtým udal na polícii.

 

Samotný František Borbély vinu popiera a okrem toho tvrdí, že skupina sýkorovcov už dávno ako kompaktný celok neexistuje. Po zavraždenom zakladateľovi skupiny Miroslavovi Sýkorovi prebrali na rozličných stupňoch riadenia skupinu štyria jeho nástupcovia - v súčasnosti 50-ročný Róbert Lališ, alias Kýbel, ktorý je obvinený z viacerých vrážd a je dlhodobo na úteku. Potom Peter Čongrády, alias Čongi, ktorého zavraždili v roku 2004 v bratislavskej Petržalke, František B. a napokon Ladislav Bališ, alias Dlhý Laco. Jeho a ďalších jeho komplicov na jar tohto roku právoplatne Najvyšší súd SR odsúdil na 25-ročný trest odňatia slobody za prípravu vraždy Martina Hrabárik. Paradoxne Martin Hrabárik je jedným z piatich obžalovaných v prípade vydierania krčmy U Matúša. Bol obvinený aj z inej trestnej činnosti a to tiež komplikovalo, aby Okresný súd Bratislava III kauzu definitívne uzavrel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona