Kauzu výbuchu v topoľčianskej firme Euromont odročili

NETKY.SK • 20 Jún 2016, 15:09 • 2 min
Kauzu výbuchu v topoľčianskej firme Euromont odročili

BANSKÁ BYSTRICA – Výsluchom znalca psychológa a prezentáciou listinných dôkazov pokračovalo dnes na pracovisku Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici hlavné pojednávanie s dvojicou obžalovaných v kauze výbuchu v topoľčianskej firme Euromont v auguste 2009.

slovakia

left justify in out

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry v tejto veci obvinil ako objednávateľa úkladnej vraždy Viliama M. a ako vykonávateľa Jána K. Žalobca i obhajoba požadujú vykonať ďalšie dôkazy, preto senát pojednávanie odročil na 29. júna.


Znalec skúmal iba osobu obžalovaného Jána K., o ktorom uviedol, že ide o abnormálne štruktúrovanú osobnosť. Motívom jeho konania podľa znalca bol osobný a finančný prospech. Možnosti resocializácie Jána K., ktorý si odpykáva trest za krivé svedectvá, označil znalec za obmedzené. Medzi listinnými dôkazmi senát prezentoval i prehľad telefonických hovorov, ktoré v deň výbuchu mal obžalovaný Ján K. s viacerými osobami. Ako posledný hovoril s neskoršou obeťou, ale poprel, že na diaľku odpálil nálož, ktorá Petra H. zabila.


Pri explózii v Euromonte vtedy zomrel muž, ktorý do spoločnosti nálož doniesol a viacerí ľudia boli vážne zranení. Podľa prokurátora nálož mala usmrtiť Zuzanu Mišenkovú, Viliamovu švagrinú. Viliam však vyhlásil, že smrť švagrinej si neobjednal, nemal na to dôvod. Priznal iba, že so švagrinou a jej synom nekomunikovali. Viliama M., ktorý sa dlhodobo zdržiaval v zahraničí, na Slovensko eskortovali z Venezuely začiatkom roku 2013.


Obžalovaný Ján K. na súde priznal iba nedovolené ozbrojovanie. V prípade úkladnej vraždy a odpálenia nástražného systému v Euromonte vyhlásil, že je nevinný. Ján K. je vo výkone trestu deväť rokov odňatia slobody za marenie spravodlivosti a za krivú výpoveď. Práve Ján K. doteraz Viliama M. ako jediný usvedčoval vo viacerých prípadoch, vrátane výbuchu v Euromonte. Okrem neho proti Viliamovi teraz svedčí aj Milan Pavlovič, odsúdený v prípade vraždy Viliamovho synovca Jozefa Mišenku. Toho však ani Viliam, ani Ján K. nepovažujú za dôveryhodného svedka.


Kauza explózie v Euromonte je poslednou, kde čelí Viliam M. obvineniu, prokurátor jemu i Jánovi K. kladie za vinu obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy dokonaný a tiež v štádiu pokusu ako i zločin nedovoleného ozbrojovania a zločin všeobecného ohrozenia ako členom organizovanej skupiny.
Proces pokračuje v stredu 29. júna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona