Kauzu Hedvigy Malinovej Žákovej sa nepodarí ukončiť do konca tohto roka

NETKY.SK • 31 December 2013, 11:35 • 2 min
Kauzu Hedvigy Malinovej Žákovej sa nepodarí ukončiť do konca tohto roka

BRATISLAVA - Kauzu Hedvigy Malinovej Žákovej sa napriek pôvodným informáciám nepodarí zo strany Generálnej prokuratúry SR (GP) ukončiť do konca tohto roka.

slovakia

left justify in out

"Prokurátor GP SR postupuje v trestnej veci obvinenej Hedvigy Malinovej Žákovej  v intenciách zákona tak, ako mu to umožňuje súčinnosť obvinenej na procesných úkonoch. O ukončení prípravného konania bude verejnosť informovaná," uviedla dnes pre TASR hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.
Naposledy sa 16. decembra na základe rozhodnutia úkonu novej dozorujúcej prokurátorky GP SR Hedviga Malinová Žáková podrobila psychiatrickému vyšetreniu v Bratislave. Nové vyšetrenie duševného stavu však odborníci považovali za nemožné, pretože Hedviga uviedla, že sa cíti pod nátlakom. "Znalecké dokazovanie musí však pokračovať, pretože je možné za prítomnosti znalcov vypočuť všetky osoby, ktoré pozorovali jej stav, respektíve lekárov, ktorí ju v minulosti ošetrovali a liečili," povedal vtedy pre TASR právny zástupca Roman Kvasnica. Vyšetrenie prebiehalo na základe rozhodnutia Okresného súdu v Nitre. Následne v druhej polovici decembra Hedviga Malinová Žáková prijala maďarské občianstvo, keď zložila v Györi občiansku prísahu a v januári sa spolu s rodinou sťahuje do tohto severomaďarského mesta.
V prípade údajnej krivej výpovede Hedvigy Malinovej Žákovej  je ešte potrebné doplniť dokazovanie. V druhej polovici septembra o tom informovala vtedajšia hovorkyňa GP SR Tökölyová po tom, ako novo určený prokurátor prípad preskúmal. "Preskúmaním vyšetrovacieho spisu sa zistilo, že je potrebné doplniť dokazovanie o konkrétne dôkazné prostriedky. Tieto vzhľadom na neverejný charakter prípravného konania nebudeme bližšie uvádzať," povedala vtedy Tökölyová. V súčasnosti tento prípad dozoruje iný prokurátor ako ten, ktorému bola vec pôvodne pridelená. "Vzhľadom na to, že boli zistené aj prieťahy v prípravnom konaní, prokurátor, ktorý bude vec ďalej realizovať, určil aj predpokladaný termín ukončenia prípravného konania do konca roka 2013," informovala v septembri hovorkyňa.
Celá kauza vznikla po tom, čo 25. augusta 2006 dvaja holohlaví mladíci údajne prepadli v Nitre vtedy 23-ročnú Hedvigu Malinovú surovo ju dokopali, okradli a na tričko napísali protimaďarské heslá. Študentka neskôr udala, že sa tak stalo, keď išla na skúšku na Fakultu stredoeurópskych štúdií Univerzity Konštantína Filozofa a do mobilu hovorila po maďarsky. Polícia vyšetrovanie útoku ukončila 11. septembra 2006 so záverom, že skutok sa nestal. Od 14. mája 2007 je stíhaná pre krivú výpoveď a krivú prísahu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies