Kauzou utýranej Lucky sa bude od tohto týždňa zaoberať krajský súd

NETKY.SK • 21 Január 2015, 10:24 • 2 min
Kauzou utýranej Lucky sa bude od tohto týždňa zaoberať krajský súd

BRATISLAVA - Kauzou utýranej maloletej Lucky Luknárovej, v ktorej Okresný súd Bratislava I odsúdil minulý rok v októbri manželov Juraja H. a Alexandru H. na dlhoročné tresty odňatia slobody, sa bude už od tohto týždňa zaoberať odvolací Krajský súd (KS) v Bratislave.

slovakia

left justify in out

"Rozsudok zo dňa 16. októbra 2014 bol vyhotovený v predĺženej zákonnej lehote (z dôvodu rozsiahlosti). Expedovaný bol procesným stranám na začiatku decembra minulého roka. Následne boli procesné strany predsedom senátu vyzvané na doručenie písomného odôvodnenia podaných odvolaní. Posledné z nich bolo súdu doručené dňa 19. januára tohto roku. Súd ihneď doručoval protistranám tieto písomné odôvodnenia odvolaní na ich prípadné vyjadrenie sa. Vec teda bude v priebehu tohto týždňa predložená odvolaciemu Krajskému súdu v Bratislave," uviedol dnes pre TASR hovorca KS Pavol Adamčiak.
      

Na dlhoročné tresty odňatia slobody odsúdil 16. októbra senát Okresného súdu Bratislava I manželov Juraja H. a Alexandru H. v kauze utýranej maloletej Lucky Luknárovej. Otčim dievčatka má podľa názoru súdu stráviť vo väzení celkom 18,5 roka, matka dieťaťa 14 rokov. Trest si majú odsedieť v ústave so stredným stupňom stráženia.
      

Rozsudok nebol právoplatný. Priamo v súdnej sieni sa voči nemu odvolala prokurátorka. Tá navrhovala pre oboch manželov rovnaký trest odňatia slobody vo výške 20 rokov, keď ich konanie posúdila ako obzvlášť závažný zločin vraždy. S tým sa však senát nižšieho súdu nestotožnil, návrh označil za právne nadkvalifikovaný.
      

Podľa súdu sa totiž nepodarilo preukázať úmysel manželov vraždiť a matke Lucky sa nepodarilo pripísať ani fyzické násilie. Manželia sa mali dopustiť trestného činu týrania blízkej a zverenej osoby. Juraj H. navyše aj prečinu neoprávneného zásahu do práva k domu, bytu alebo nebytovému priestoru tým, že byt, kde Lucku utýrali na smrť, užívali neoprávnene.
      

Rozsudok bol vynesený v neprítomnosti manželov. Na septembrové, ako aj augustové pojednávanie dali súhlas na konanie v ich neprítomnosti. V septembri 2012 našla polícia telo maloletej Lucky v byte na Koceľovej ulici v Bratislave, v ktorom bývala so svojou rodinou. V tom čase bola približne tri roky po smrti. Polícia rok nato obvinila z obzvlášť závažného zločinu vraždy Alexandru H. a Juraja H., matku a otčima Lucky. Juraj H. bol doposiaľ už šesťkrát súdne riešený za rozličné trestné činy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona