Kauza zňeužívania mladých futbalistov: Takmer 250 klubov a 184 podozrivých

NETKY.SK • 18 Január 2017, 14:12 • 2 min
Kauza zňeužívania mladých futbalistov: Takmer 250 klubov a 184 podozrivých

LONDÝN - Už 248 klubov je zapojených do vyšetrovania a 184 podozrivých figuruje v kauze sexuálneho zneužívania mladých futbalistov vo Veľkej Británii. Vyšetrovanie sa vzťahuje na kluby na všetkých úrovniach, informuje Národná rada policajných riaditeľov (NPCC). Vyšetrovanie odhalilo už 526 potenciálnych obetí.

slovakia

left justify in out

Deväťdesiatsedem percent dosiaľ identifikovaných obetí tvoria muži a chlapci, zneužívaní boli vo veku 4 až 20 rokov. Polícia podotkla, že nie všetky z klubov zapojených do vyšetrovania sú predmetom vyšetrovania. Pošty klubov, podozrivých a možných obetí v porovnaní s prvou polovicou decembra stúpol viac ako dvojnásobne.

Aféru s pedofilnými praktikami v zákulisí anglického klubového futbalu v minulom storočí spustili verejné výpovede viacerých hráčov. Boli medzi nimi napríklad niekdajší reprezentant Paul Stewart, bývalí futbalisti FC Crewe Andy Woodward a Stewe Walters či David White, ktorý si počas svojej kariéry obliekal dres Manchestru City. V závere minulého roka sa prevalil prípad Garyho Johnsona, ktorého dlhodobo zneužíval šéf skautingu FC Chelsea, už nežijúci Eddie Heath.

Na zriadenú linku dôvery sa už obrátilo 1016 údajných obetí. Policajný šéf Simon Bailey, ktorý sa prioritne zaoberá ochranou práv detí, uviedol: "Obvinenia zo sexuálneho zneužívania maloletých sú dosť zložité a je potrebné ich riešiť komplexne. Často sú potrebné odborné znalosti a zručnosti, badateľný pokrok môže zabrať dosť času." Na rázny zásah proti vinníkom vyzval aj prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianni Infantino.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona