Kauza zlatých tehličiek nekončí. Bývalý šéf SŠHR SR Kajetán K. zostáva vo väzbe

NETKY.SK • 16 December 2020, 15:16 • 2 min
Kauza zlatých tehličiek nekončí. Bývalý šéf SŠHR SR Kajetán K. zostáva vo väzbe

KOŠICE - Ústavný súd v Košiciach dnes rozhodoval o predĺžení väzby v prípade Kajetána K.

slovakia

left justify in out

Polícia vzniesla ešte 21. apríla tohto roku voči bývalému šéfovi Správy štátnych hmotných rezerv SR obvinenia za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku a za obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

 

Kajetán K.


Bývalý šéf Štátnych hmotných rezerv Kajetán K. sa "preslávil" najmä kauzou zlatých tehličiek. 

 "V rámci akcie "REZERVY"  polícia v Bratislave vykonala zaisťovacie úkony, v rámci ktorých z bezpečnostnej schránky patriacej osobe K.K. zaistila 20 ks zlatých tehál o hmotnosti 250 g. 


„Môj klient primárne pripomína zásadu prezumpcie neviny a žiada o jej dodržiavanie a rešpektovanie aj v rámci mediálnych výstupov, pričom týmto vyzýva na zastavenie politického nátlaku vyvíjaného na trestné konanie týkajúce sa jeho osoby, aj keď si uvedomuje, že sa stal súčasťou aktuálneho politického boja. K jednostranne medializovaným informáciám ohľadom zlatých tehál uvádza, že uvedené investičné zlato žiadnym spôsobom neskrýval," uviedol vtedy obhajca Kajetána Kičuru.

 

Čítajte tiež: Kajetán Kičura ostáva vo väzbe, Senát Najvyššieho súdu zamietol jeho sťažnosť


Kauza byty


Okrem kauzy zlatých tehličiek, vo verejnosti zarezonovala i kauza byty. Syn Kajetána K. nadobudol v marci tohto roku, dva byty v lukratívnej lokalite na Konventnej ulici 7 v historickom centre Bratislavy. 


Kičura mladší narodený v roku 1999 jeden z bytov, konkrétne byt číslo 24 na treťom poschodí na Konventnej 7 kúpil iba 18. marca 2020. Iba jeden deň predtým, teda 17. marca, sa stal majiteľom aj ďalšieho bytu v tej istej budove, konkrétne bytu číslo 27 na štvrtom poschodí.


Aj keď v danej lokalite sa ceny bytov pohybujú v stovkách tisícov eur, na stránke katastra nehnuteľností  vtedy nebola ani na jendom z bytov uvedená žiadna ťarcha. Na získanie bytov teda nepoužil hypotéku, či iný typ úveru, ale suma za byty bola vyplatená v hotovosti. 

 

Čítajte tiež: Novým predsedom Správy štátnych hmotných rezerv sa stal Ján Rudolf

 

Ústavný súd v Košiciach


Vzhľadom na to, že Kajetán K. je sudcom s prerušeným výkonom funkcie, rozhodoval o súhlase s väzbou Ústavný súd SR v Košiciach. Ten dal 22. apríla súhlas na jeho vzatie do väzby, čo Špecializovaný trestný súd (ŠTS) pre hrozbu ovplyvňovania svedkov urobil.

 

Následne 11. mája sťažnosť obžalovaného voči rozhodnutiu ŠTS zamietol Najvyšší súd SR.

Obvinený následne žiadal prepustenie z väzby aj v lete tohto roku, súdy mu však nevyhoveli.

 

Dnes vydal Ústavný súd v Košiciach rozhodnutie, v ktorom udeľuje súhlas pre väzobné stíhanie Kajetána K. aj pre ďalšie skutky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies