Kauza tunelovania vojenského spravodajstva by mohla byť uzavretá do konca roka

NETKY.SK • 9 Október 2014, 12:34 • 2 min
Kauza tunelovania vojenského spravodajstva by mohla byť uzavretá do konca roka

BRATISLAVA - Kauza tunelovania vojenského spravodajstva by mohla byť na Úrade špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) uzavretá do konca tohto roka.

slovakia

left justify in out

"Vo veci tzv. tunelovania vojenského spravodajstva prebieha trestné stíhanie. Vykonávajú sa úkony, ktoré vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nebudeme konkretizovať. Termín ukončenia veci do konca roka sa javí byť reálny," uviedla dnes na otázku TASR hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

 

O údajnom tunelovaní sa píše v správe, ktorú zverejnil na jar 2013 denník Sme, a ktorá má opisovať údajne nezákonné prevody majetku bývalej Vojenskej spravodajskej služby (VSS) na iné organizácie a súkromné osoby. Tie zase mali byť v spojení s vedením služby. Okrem iného sa v nej píše, že dvaja šéfovia tajných vojenských služieb, teda VSS a bývalého Vojenského obranného spravodajstva, postupovali ako organizovaná skupina a s peniazmi a majetkom tajných služieb narábali tak, aby z toho mali osobný prospech oni alebo tretie osoby. Štát takto mal prísť o milióny eur, väčšinou tak, že tajní nakúpili majetok, zrekonštruovali ho za prostriedky štátu, potom ho označili za nepotrebný alebo dekonšpirovaný a za výrazne nižšiu cenu ho predali ľuďom, ktorí na tom zarobili.

 

Dokument má pochádzať z čias vyšetrovania prípadu, ktoré sa malo začať za ministrovania Ľubomíra Galka (SaS). Jeho nástupca Martin Glváč označil spis za mediálnu kačicu a fiktívnu konštrukciu, ktorá ohrozila záujmy štátu. Zároveň tvrdí, že k žiadnemu tunelovaniu nedošlo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies