Kauza sýkorovci: Prokurátor navrhol štyri doživotia!

NETKY.SK • 15 Máj 2013, 13:20 • 2 min
Kauza sýkorovci: Prokurátor navrhol štyri doživotia!

BRATISLAVA - Sériu vysokých trestov, medzi iným štyri doživotia, navrhol žalujúci prokurátor pre obvinených v kauze údajnej podskupiny sýkorovcov, ktorých viedol Ladislav Bališ alias Dlhý Laco.

slovakia

left justify in out

Hlavným skutkom obžaloby okrem založenia zločineckej skupiny v tomto prípade je príprava vraždy člena skupiny Martina Hrabárika, prezývaného Rezeň. Ako informovala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková, prokurátor navrhol doživotný trest pre Ladislava Bališa, Viliama Rafaela, Richarda Šulka a Filipa Neráda. Pre Petra Distler žiada 25 rokov väzenia, pre Mareka S. 24 rokov za mrežami. Roman Stojka by si podľa návrhu prokurátora mal odsedieť trest v prvej polovici trestnej sadzby, ktorá v prípade jemu pripisovaných skutkov predstavuje 12 až 20 rokov. Nižší trest, konkrétne osem rokov väzenia, navrhol žalobca pre Juraja Bilika alias Čapatého, ktorý sa pred koncom procesu rozhodol sa odkryť pozadie fungovania sýkorovcov. Juraj Bilik najprv všetko popieral, teraz zmenil názor, podľa vlastných slov „mení svoj život“. Dlhé obdobie bol blízko údajného bosa sýkorovcov - políciou hľadaného Róberta Lališa, prezývaného Kýbel. Vraj mu „slúžil“ 13 rokov, teraz má pocit, že sa na neho vykašlali. Juraj Bilik odmietol, že by sa osobne niekedy dopustil vrážd, ktorých vraj bolo dosť, ale on podľa vlastných slov robil maximálne sledovača

Dve priznania a vzápätí aj dva odsudzujúce verdikty v tejto kauze zazneli už v auguste minulého roka. Miroslav Mladý a Marek Šarkózy sa vtedy rozhodli pre dohodu s prokurátorom, ktorú súd prijal, a pred senátom sa priznali k skutkom, ktoré im obžaloba pripisuje. Ani jeden z nich však nebol obžalovaný v hlavnom skutku obžaloby, teda príprave vraždy Martina Hrabárika, prezývaného Rezeň. Mladý v kauze figuroval iba okrajovo, nežalovali ho ako člena zločineckej skupiny. Podľa prokuratúry si objednal podpálenie dvoch áut. Dostal za to sedem mesiacov, pričom tento trest si už odsedel vo väzbe. Šarkózymu vymeral senát Špecializovaného trestného súdu šesť rokov a desať mesiacov vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. Odsúdili ho za členstvo v zločineckej skupine, ktorú údajne viedol Ladislav Bališ. Okrem toho aj za ďalšie priznané skutky, teda jeho podiel na podpálení dvoch áut, domu a zničenia interiéru a následného podpálenia baru. 

Hlavný skutok obžaloby spočíva v tom, že Ladislav Bališ spolu s Jurajom Bilikom, Viliamom Rafaelom, Richardom Šulkom a Filipom Nerádom ako členovia zločineckej skupiny údajne plánovali od 15. februára 2011 vraždu Martina Hrabárika Jeho telo vraj chceli zakopať. Proklamovaný bos údajne vydal pokyn Martinovi Rosenbergovi, ktorému obeť dôverovala, aby s ňou dohodol fiktívne stretnutie pod zámienkou riešenia istého problému s vyšetrovateľom. Neskôr zabezpečil aj lopatu a krompáč a uložil ich vo svojom aute. Martin Rosenberg má v súčasnosti odložené obvinenie. Martina Hrabárika napokon vylákali na stretnutie, ale polícia urobila v marci 2011 raziu a mužov pozatýkala. Kukláči vtedy zadržali aj Martina Hrabárika. Juraj Bilik dnes doplnil svoju výpoveď k tomuto skutku. Potvrdil, že mu jeden z obžalovaných spomínal v reštaurácii, že „to“ idú v daný deň robiť. Jurajovi Bilikovi to však nikto pred tým nespomínal, takže povedal, že ani nikam nejde. Spoluobžalovaný mu vraj povedal, že plánovanú obeť chcú zakopať. Juraj Bilik priznal, že mu radil, aby si zohnali paralyzér a chloroform, ak idú riešiť vlastného člena skupiny, lebo sú všetci dobre stavaní. Jeho obhajca poznamenal, že dnešnou výpoveďou potvrdil, že s týmto prípadom nemá nič spoločné.

Skupina sýkorovcov je pomenovaná podľa jedného z prvých mafiánskych bosov v novodobej histórii Slovenska - Miroslavovi Sýkorovi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies