Kauza šikanovania rómskych chlapcov: Rozsudok je neprijateľný, v konaní policajtov bol rasizmus

NETKY.SK • 2 Marec 2015, 14:30 • 2 min
Kauza šikanovania rómskych chlapcov: Rozsudok je neprijateľný, v konaní policajtov bol rasizmus

BRATISLAVA - Oslobodzujúci rozsudok košického okresného súdu v kauze šikanovania rómskych chlapcov je neprijateľný, nespravodlivý a v konaní dotknutých mužov zákona je vidieť rasizmus. Pred novinármi to dnes vyhlásil líder Strany rómskej únie na Slovensku (SRÚS) František Tanko, s tým, že ak by išlo o chlapcov bielej pleti, policajti by sa k nim takto nesprávali.

slovakia

left justify in out

Na otázku, či si myslí, že by bol rozsudok iný, ak by nešlo o rómskych chlapcov, Tanko odvetil, že verdikt padol len s cieľom zamiesť prípad pod koberec. "Áno, je to rasistické. Žijeme v demokratickom štáte, máme svoje povinnosti, ale aj práva. To by určite bielym chlapcom nespravili, aby sa tĺkli navzájom. To môžu len s nami robiť, lebo si myslia, že sme sprostí. Ale začíname sa spájať a vyjdeme do ulíc," varoval.
     

SRÚS sa chce obrátiť aj na ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD), generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára a verejnú ochrankyňu práv Janu Dubovcovú. "Pravda musí vyjsť najavo. Je neprijateľné, aby policajtov najskôr vyhodili z práce a teraz to bude vo finálne vyzerať tak, že ich budú musieť zobrať späť k polícii a odškodniť ich. Toto nepovažujeme za právny štát," povedal Tanko, ktorý nevylúčil aj protestné pochody pred Ústavným súdom SR a dotknutým košickým súdom.
     

"Rómovia nie sú šachové figúrky, aby s nimi bolo takto zametané. Je to na hlavu postavené, ak jedna sudkyňa pochybuje o tom, že sa to stalo, ak videozáznam obletel Slovensko. Ja som presvedčený, že skutočnosť zachytená na videu je pravdivá," povedal Tanko. Za výsmech voči Rómom označil aj deväťročný trest za mrežami pre bývalého mestského policajta Milana Juhásza, ktorý v Hurbanove zastrelil troch Rómov.
     

Tanka zároveň veľmi mrzí, že sa po minulotýždňovom verdikte košického súdu neozval splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák (OĽaNO). "Je jeden z nás, je to Róm ako my. Mal by zastávať záujmy Rómov, a nie rozdávať finančné prostriedky na nezmyselné projekty," dodal.
     

K šikanovaniu chlapcov malo dôjsť 21. marca 2009 na policajnej stanici v Košiciach. Deväť mužov a jednu ženu, ktorí mali ako členovia Policajného zboru vtedy službu, Generálna prokuratúra SR obžalovala zo zneužívania právomocí verejného činiteľa, štyroch z nich aj z vydierania. "Súd zhodnotil, že dôkazy nepostačujú na uznanie viny, a to ani u jedného z obžalovaných, a dokonca dôkazy nesvedčia ani pre jednoznačný a nespochybniteľný záver, že sa skutok stal tak, ako ho žaloval prokurátor, prípadne s menšími obmenami pri zachovaní totožnosti skutku," uviedla sudkyňa po vynesení rozsudku.
     

Kauzu vyvolal medializovaný videozáznam, podľa ktorého policajti na Obvodnom oddelení PZ Košice - Juh chlapcov ponižovali, nútili ich dávať si navzájom facky či vyzliecť sa donaha. Keďže však tento zostrihaný záznam podľa súdu nebol získaný zákonným spôsobom, ako dôkaz ho nepripustil. Obžaloba tak bola odkázaná najmä na výpovede svedkov. Obžalovaní, z ktorých väčšina už v PZ nepracuje, vinu odmietli. Na vynesení rozhodnutia sa dnes na súde nezúčastnili obžalovaní ani poškodení.
     

Podľa obžaloby predviedli policajti 21. marca 2009 na oddelenie šesť rómskych chlapcov vo veku od desať do 16 rokov, ktorí boli podozriví z lúpežného prepadnutia dôchodkyne. Policajti ich mali zhodiť na zem pred psov bez náhubkov, ktorí údajne troch chlapcov pohrýzli. Potom mladí Rómovia dostali niekoľko rán, policajti ich mali nútiť, aby sa vzájomne udierali a potom bozkali. Muži zákona si to mali nakrúcať na videozáznam a vysmievať sa im z rómskeho pôvodu. Šikanovanie podľa obžaloby pokračovalo v suteréne budovy, kam mladíkov policajti poslali a prikázali, aby sa do desiatich sekúnd vyzliekli. Jedného z chlapcov mal policajt zavesiť na zábradlie, pričom ho údajne bil a nútil, aby povedal meno svojej matky. Ďalšiemu podľa obžaloby policajt priložil k hlave pištoľ a spýtal sa ho, či chce, aby ho zastrelil. Ten istý obvinený mal chlapcovi prikázať, aby mu oblízal topánku a potom, aby lopatou udrel ďalšieho z mladíkov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona