Kauza prepadu pancierového auta v okrese Galanta: Kukláči sa ocitli v pasci, stačil na to výstrel!

NETKY.SK • 15 Október 2014, 13:32 • 2 min
Kauza prepadu pancierového auta v okrese Galanta: Kukláči sa ocitli v pasci, stačil na to výstrel!

GALANTA - Policajní kukláči, ktorí mali zasiahnuť pred tromi rokmi pri prepade pancierového auta s peniazmi pri Vinohradoch nad Váhom, sa ocitli v nečakanej pasci.

slovakia

left justify in out

Polícia o chystanom prepade vedela, do vozidla určeného na prevoz peňazí preto nasadila vyzbrojených policajtov Útvaru osobitného určenia. Výstrel zo zbrane údajného páchateľa však zasiahol zamykací mechanizmus vozidla, ten sa zablokoval a policajti sa nemohli dostať von. Vyplynulo to z dnešného pojednávania s obžalovanými bratmi Cyrilom a Pavlom T. zo Serede a Milanom S. zo Šintavy na Okresnom súde v Galante.

 

"Guľka prestrelila zámku, policajti nemohli vyskočiť von, pretože dvere sa zablokovali,“ povedal dnes na pojednávaní zamestnanec spoločnosti, ktorá zabezpečovala prepravu peňazí z predajní známeho obchodného reťazca. Spoločnosť s políciou na akcii spolupracovala, na začiatku trasy v Nových Zámkoch umožnila nastúpiť do vozidla kukláčom. Vozidlo pritom spĺňalo prísne bezpečnostné kritériá, opancierovaná časť bola odolná proti strelám. Zablokovanie zamykacieho mechanizmu označil zamestnanec spoločnosti za úplnú náhodu. 

 

Páchatelia prepadli pancierové auto 12. decembra 2011. Kriminalisti pohyb trojice podozrivých v ten deň monitorovali. Keď pri Vinohradoch nad Váhom v okrese Galanta páchatelia pancierové vozidlo zastavili, zistili, že ide o policajnú akciu a z miesta činu ušli. K peniazom sa pri prepade nedostali. Trojlístok následne obvinili z lúpeže formou spolupáchateľstva a vyhlásili po nich pátranie. Koncom roka 2011 zadržali policajti špeciálneho útvaru v Seredi Pavla T., o niekoľko týždňov v Rajeckých Tepliciach jeho brata Cyrila T. a Milan S. sa následne sám prihlásil na polícii. Hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová málo razantný zásah policajtov vtedy vysvetľovala tým, že nechceli spôsobiť zranenie alebo usmrtenie páchateľov. ,,Vzhľadom na priebeh policajnej akcie bolo rozhodnuté, že sa neprikročí k radikálnemu a teda najtvrdšiemu postupu smerujúcemu k ublíženiu na zdraví. A to aj preto, že konanie páchateľov pri úniku javilo znaky ich snahy uniknúť aj za cenu, že budú poranení či usmrtení,“ vysvetľovala postup polície Baloghová. Keďže polícia páchateľov poznala, takýto postup by bol podľa nej netaktický. 

 

Na dnešnom pojednávaní sa zúčastnil len obžalovaný Milan S., svedeckú výpoveď jedného z kriminalistov, ktorý sa podieľal na jeho sledovaní, označil za klamstvo. Bratia T. dali súhlas na pojednávanie v ich neprítomnosti. Po vypočutí viacerých svedkov a znalcov súd pojednávanie odročil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona