Kauza policajnej streľby na auto sa k poslancom vráti už na budúci týždeň

NETKY.SK • 18 August 2017, 11:15 • 2 min
Kauza policajnej streľby na auto sa k poslancom vráti už na budúci týždeň

BRATISLAVA - Kauza streľby policajtov na unikajúce auto, po ktorej zahynul 17-ročný mladík, sa do parlamentu vráti už na budúci týždeň.

slovakia

left justify in out

Členovia Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť sa k prípadu opäť dostanú po tom, ako rokovanie o incidente ešte 20. júna prerušili. Výbor zasadne vo štvrtok 24. augusta, pôvodne sa hovorilo až o septembri. Na rokovaní za zatvorenými dverami má minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) predložiť informáciu o postupe polície.

 

Predseda výboru Anton Hrnko (SNS) ešte v júni argumentoval, že je lepšie počkať na výsledok policajnej inšpekcie a vyhodnotiť na základe toho ďalšie kroky.

 

Opozícia vtedy prišla s niekoľkými návrhmi do diskusie. Prvý je, aby sa rozšíril inštitút objektívnej zodpovednosti aj na vodiča, ktorý nezastaví policajnej hliadke. V prípade, ak nepôjde o nebezpečného páchateľa či nebezpečnú jazdu. Druhý návrh je zmena metodiky, aby policajti sledovali unikajúce auto z diskrétnej vzdialenosti, napríklad bez majákov a zapojili viac hliadok.

 

Po streľbe policajtov na unikajúce auto neďaleko Novej Bane zomrel v noci zo soboty na nedeľu (18.6.) 17-ročný mladík. Udalosť sa stala po tom, ako policajná hliadka spozorovala auto, ktoré viedol 19-ročný Michal z okresu Zlaté Moravce. Ten bol polícii známy, keďže už predtým šoféroval motorové vozidlo v čase, keď mal uložený zákaz.

 

Policajná hliadka preto chcela vodiča zastaviť a skontrolovať. Vybrala sa za autom v smere na obec Orovnica, zapla výstražné zvukové a svetelné znamenie, na ktoré vodič reagoval zrýchlením a následne aj riskantným predbiehacím manévrom. Policajti preto použili niekoľko varovných výstrelov do vzduchu. Keďže vodič nereagoval, použili varovný výstrel na auto. To následne havarovalo neďaleko obce Hronský Beňadik v časti Psiare.

 

Vo vozidle sa nachádzali ďalšie tri osoby, 16-ročná spolujazdkyňa sediaca vedľa vodiča a dvaja spolujazdci sediaci na zadných sedadlách. Jeden z nich, 17-ročný Tomáš, utrpel zranenie. Policajti privolali rýchlu zdravotnú pomoc, pričom až do príchodu jej posádky sa snažili mladého muža na mieste oživovať. Ten však na mieste zraneniu podľahol.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona