Kauza Plevel má aj túto významnú dohru

NETKY.SK • 30 Október 2020, 14:32 • 2 min
Kauza Plevel má aj túto významnú dohru

Predseda Najvyššieho súdu (NS) SR Ján Šikuta predložil návrh na disciplinárne konanie voči sudkyni Dane Wänkeovej.

slovakia

left justify in out

Informácie o tom predniesla hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová. Dodala, že ide o okolnosti na správanie sudkyne s ohľadom na rozhovor so sudkyňou Marcelou Malatkou na zasadnutí trestnoprávneho kolégia 17. júna. Denníka N priniesol informáciu, že sudkyňa Krajského súdu v Žiline mala pocit, že je pod ochranou sudkyne NS.


„Po podrobnom zosumarizovaní všetkých relevantných informácií a ich dôslednom zvážení predseda NS SR dospel k záveru, že konanie sudkyne Wänkeovej by mohlo byť považované za konanie dosahujúce intenzitu disciplinárneho previnenia tým, že sudkyňa Wänkeová porušila svoje etické povinnosti ako sudkyňa vzbudzovať a chrániť aj zdanie svojej nestrannosti a nezávislosti. Za toto previnenie predseda NS SR navrhuje uloženie disciplinárneho opatrenia, konkrétne napomenutie,“ informovala Važanová.

 


Šikuta podľa nej nevidí konanie sudkyne Wänkeovej v rovine trestnoprávnej. Vyjadrenie vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) dopĺňa, že napriek vedomosti o obsahu výpovede sudkyne Malatkej, z doterajšieho vyšetrovania preňho nevyplývajú žiadne dôkazy, na podklade ktorých by bolo možné ustáliť dôvodné podozrenie voči Wänkeovej.

Denník N priniesol informáciu, že Wänkeová v rámci vyšetrovania kauzy Plevel spochybnila výpoveď žilinskej sudkyne Malatkej proti sudcovi Danielovi Bérešovi. Kauza Plevel sa mala týkať korupcie na súdoch v Žiline.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona