Kauza platinových sitiek smeruje na súd

NETKY.SK • 30 Máj 2014, 12:45 • 2 min
Kauza platinových sitiek smeruje na súd

BRATISLAVA - Prokuratúra podala obžalobu na trojicu obvinených v kauze predaja platinových sitiek z roku 2011.

slovakia

left justify in out

"V tejto trestnej veci od začiatku trestného konania vykonávala dohľad Generálna prokuratúra SR, ktorej prokurátor sa stotožnil so spôsobom ukončenia prípravného konania podaním obžaloby," uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Obžalobu podal prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava 20. mája na Okresný súd Bratislava I. a to na obvinených Juraja L., Jána K. a Ondreja B. pre obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku spáchaný spolupáchateľstvom, ako aj za prečin nepravdivého znaleckého posudku, tlmočníckeho úkonu a prekladateľského úkonu. "Podľa prokurátora obvinení vo svojom postavení konali v rozpore so záujmami štátu pri hospodárnom a účelnom nakladaní s majetkom štátu," dodala Predajňová. Správe štátnych hmotných rezerv Slovenskej republiky tak podľa obžaloby vznikla škoda vo výške viac ako 2,2 milióna eur.

 

V kauze je obvinený predseda komisie na otvorenie a vyhodnotenie ponúk k elektronickej aukcii, člen komisie a znalec z odboru strojárstvo. Predseda komisie v postavení vedúceho služobného úradu Správy štátnych hmotných rezerv a člen komisie poverený riadením Odboru mobilizačných rezerv a pohotovostných zásob konali podľa polície v rozpore s oprávnenými záujmami Správy štátnych hmotných rezerv. Podľa zistení polície v prípade predaja platinových sít nenakladali s majetkom štátu s maximálnou hospodárnosťou. Naopak, namiesto toho podľa polície účelovo pribrali do konania znalca z odboru strojárstvo. Ten podľa polície stanovil všeobecnú hodnotu platinových sít len na 81 720 eur. K nízkej hodnote dospel tak, že sa v znaleckom posudku z 29. marca 2011 nezaoberal tým, že sitá sú z drahých kovov - s obsahom 90 až 95 percent platiny a päť až desať percent ródia. Pri elektronickej aukcii z júla 2011 tak boli podhodnotené. Slovenská republika zastúpená Správou štátnych hmotných rezerv uzavrela potom kúpnu zmluvu s bratislavskou spoločnosťou v hodnote 667 656 eur. "Ich reálna hodnota na trhu predstavovala najmenej 2 895 490,20 eur," konštatovala v marci polícia. 

 

Na predaj platinových sitiek upozornila televízia Markíza. Zverejnila, že mladík, ktorý lacnú platinu od štátu kúpil, v minulosti kandidoval za SDKÚ-DS, teda za stranu, ktorá bola v čase predaja pri moci. Sitká, ktoré Správa štátnych hmotných rezerv ponúkala v elektronickej aukcii v júli 2011, obsahovali 92 percent platiny a osem percent ródia. Gram platiny stál v tom čase podľa informácií Markízy 38 eur a gram ródia 43 eur. Cena za gram zliatiny tak bola 38,50 eura. Štát však za gram zliatiny dostal 10,60 eura, čo je asi štvrtina z trhovej ceny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona