Kauza platinových sitiek sa vracia pred súd

NETKY.SK • 1 Jún 2015, 16:06 • 2 min
Kauza platinových sitiek sa vracia pred súd

BRATISLAVA - Okresný súd Bratislava I bude 16. júna opäť rozhodovať o vine a treste v kauze platinových sitiek. Informuje o tom portál aktuality.sk a pripomína, že v prípade, v ktorom možno pozorovať stopy exministra Ľudovíta Černáka, hrozí obvineným 15-ročné väzenie.

slovakia

left justify in out

Kauza sa vracia na okresný súd po tom, čo prokuratúra uspela so sťažnosťou na bratislavskom Krajskom súde. Krajský súd odmietol vo veci platinových sitiek procesné obštrukcie a nariadil súdu nižšej inštancie v danej veci rozhodnúť. Ako pripomína portál, právny zástupca obvinených namietal napríklad miestnu príslušnosť súdu a napádal miesto spáchania skutku.

 

"Podľa senátu odvolacieho súdu neboli zistené závažné procesné chyby v prípravnom konaní a súd prvého stupňa pri preskúmaní obžaloby nesprávne vyhodnotil výsledky vyšetrovania, ktoré dostatočne odôvodňuje postavenie obvinených pred súd a dôvodnosť podanej obžaloby," zdôvodnil hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

 

Prokuratúra trvá na svojej pôvodnej obžalobe. Celú kauzu platinových sitiek vyhodnotila ako nezákonnú, pričom obvinila bývalých nominantov SDKÚ v Správe štátnych hmotných rezerv (SŠHR) – bývalého vedúceho úradníka rezerv Jána K. a vedúceho služobného úradu rezerv Juraja L. Okrem nich obvinila aj znalca Ondreja B. Trojica mužov v súčasnosti čelí obžalobe z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku, v dôsledku ktorého mal podľa obžaloby štát prísť o 2,2 milióna eur. Všetci traja svoju vinu popreli.

 

Aktuality.sk pripomínajú, že platinové sitká kúpil vzdialený príbuzný exministra hospodárstva Ľudovíta Černáka Michal Hudoba, pričom cez svoju firmu Heneken za ne SŠHR zaplatil 670.000 eur. Hoci odborníci oslovení médiami ocenili sitká na 2,5 milióna eur, Hudoba ich odhad spochybnil, argumentujúc silným zoxidovaním sitiek.

Cena, za ktorú Heneken sitká ďalej predal záhadnému anglickému kupcovi, zostala neznáma. Samotný tender doteraz sprevádzajú viaceré pochybnosti. Inzerát o predaji platinových sitiek bol uverejnený len na webstránke SŠHR, pričom aukcia bola obmedzená iba na 20 minút.

 

Aktuality.sk spomínajú aj to, že firma Heneken sídlila na rovnakej adrese ako Černákov Sitno Holding, rovnako aj to, že platinové sitká pred ich vyvezením skladovali vtedajšie Černákove firmy Elka a Vývoj Martin.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona