Kauza piatich vrážd v pondelok pokračuje

NETKY.SK • 5 Júl 2015, 10:09 • 2 min
Kauza piatich vrážd v pondelok pokračuje

BRATISLAVA - Kauza piatich vrážd, v ktorej je obžalovaný aj ukrajinský boss Volodymyr Y., pokračuje v pondelok na Krajskom súde v Bratislave. Pojednávanie v tomto prípade muselo byť už niekoľkokrát odročené, keďže sa obžalovaný na pojednávanie nedostavil a nepožiadal o konanie v jeho neprítomnosti.

slovakia

left justify in out

Senát krajského súdy by na pondelňajšom pojednávaní mal prostredníctvom telemostu vypočuť ako svedka policajného agenta.


Dôvody svojej neprítomnosti na pojednávaniach vysvetľoval Volodymyr Y. rôzne, napríklad tým, že mu nevydali cestovný pas. Od jesene 2013 sa totiž nachádza na Ukrajine, kde ho zo Slovenska vyhostili. Podľa dávnejšieho vyjadrenia predsedu senátu sa po získaní pasu na pojednávaní môže zúčastniť napriek svojmu vyhosteniu. V tom prípade by bol na čas pojednávania na Slovensku pod dozorom polície. Z ďalších pojednávaní sa Volodymyr Y. ospravedlnil z dôvodu práceneschopnosti. Zo Slovenska Volodymyra Y. vyhostili na Ukrajinu v septembri 2013 po náleze Ústavného súdu SR, ktorý sa týkal sťažnosti voči dĺžke jeho väzby. O jeho administratívnom vyhostení sa rozhodlo ešte v roku 2010, ale krajinu napokon neopustil, lebo ho vzali do väzby opäť, ale pre obvinenie v inom prípade. Vo väzbe sedel u nás od roku 2002.


Krajský súd v Bratislave rieši kauzu piatich vrážd, kde sú okrem Volodymyra Y. obžalovaní ďalší traja muži. V prípade už padli neprávoplatne doživotné tresty, ale tie Najvyšší súd SR v júni 2010 zrušil. Dôvodom bolo zistenie odvolacieho senátu, že prvostupňový rozsudok sa opiera o nahrávky priestorových odpočúvaní, ktoré boli prvostupňovému súdu predložené zostrihané a procesne nepoužiteľné.


Volodymyrovi Y., Eduardovi V., Vasyľovi P. a Jurijovi R. pôvodne vymeral tresty doživotia Krajský súd v Bratislave 27. februára 2009. Obžaloba im pripisovala vraždy štyroch Ukrajincov a jedného Slováka z konca 90. rokov. Išlo o členov ich skupiny, ktorí sa stali pre nich nepohodlní. Títo muži na čele s Jevgenijom K. vraj mali na starosti vyberanie výpalného. Do sporu s členmi skupiny Volodymyra Y. sa údajne dostali vtedy, keď chceli prevziať niektoré aktivity. Okrem iného členom gangu súd kladie za vinu nedovolenú výrobu a obchodovanie s drogami, nedovolené ozbrojovanie, falšovanie a pozmeňovanie verejnej listiny. Bratislavská krajská prokuratúra obžalovala štvoricu z viacnásobnej vraždy členov gangu v decembri 2005. Dve telá sa našli náhodne, ďalšie objavili až po piatich rokoch po výpovedi utajeného svedka v Jablonici. Okrem tohto prípadu Volodymyr Y. čelí na Okresnom súde v Trnave obžalobe zo zorganizovania vraždy majiteľa erotického salónu Dallas pri Galante spred pätnástich rokov. Na toto pojednávanie sa rovnako viackrát nedostavil.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies