Kauza paroplyn je na Európskom súde pre ľudské práva

NETKY.SK • 29 September 2016, 09:25 • 2 min
Kauza paroplyn je na Európskom súde pre ľudské práva

BRATISLAVA - Cyperská spoločnosť Paroplyn Holdings Limited sa ešte stále nedostala k svojej zhruba 30-miliónovej pohľadávke (plus úroky) od Bratislavskej teplárenskej.

slovakia

left justify in out

Aj keď spoločnosť patriaca do portfólia finančnej skupiny Penta už má právoplatné súdne rozhodnutie o tom, že bratislavská tepláreň je jej povinná zaplatiť za neodobraté teplo z bratislavského Paroplynového cyklu, teplári ani po štrnástich rokoch nevzdali boj o spomínanú pohľadávku. „Na základe viazanosti požiadavky akcionára a právnej analýzy bol tento spor postúpený na Európsky súd pre ľudské práva,“ uviedla pre portál vEnergetike.sk hovorkyňa teplárov Jarmila Galandáková.


Pokračovanie kauzy paroplyn potvrdil aj hovorca Penty Gabriel Tóth. „V súčasnosti žiadna dohoda nie je uzatvorená a neprebiehajú ani vzájomné rokovania. Daná vec je stále na základe podnetov Bratislavskej teplárenskej predmetom súdnych sporov,“ dodal Tóth. Spoločnosť Paroplyn Holdings Limited sa zatiaľ nedostala ani k euru zo spomínanej pohľadávky. „Ani jedna časť pohľadávky ešte nebola vyplatená,“ uviedol Tóth. „Medzi spoločnosťou zatiaľ neprebehlo vyrovnanie predmetného súdneho sporu, vzhľadom na aktuálnu platnú legislatívu,“ doplnila Galandáková.


Penta sa chce s Bratislavskou teplárenskou stále dohodnúť mimosúdne. Preto v súčasnosti ani nevykonáva žiadne právne kroky. Kedy by sa však k svojej pohľadávke mohli dostať, nevedela Penta komentovať. „Aj napriek tomu, že sme v záujme uzavrieť dohodu vykonali množstvo ústretových krokov smerom k Bratislavskej teplárenskej, termín splatenia pohľadávky si netrúfame odhadnúť. Prístup teplárne je zarážajúci, keďže každý mesiac narastá výška pohľadávky o viac ako 100 tisíc eur,“ zdôraznil Tóth.


Bratislavská teplárenská má stále blokované prostriedky na špeciálnom účte. „Na základe platnej legislatívy sme požiadali príslušné inštitúcie a súdy o zastavenie exekučného konania,“ dodala Galandáková s tým, že aj napriek všetkému je tepláreň na nadchádzajúcu vykurovaciu sezónu plne pripravená. Aj Penta má záujem, aby tepláreň fungovala spoľahlivo. "Naďalej platí, že nie je v našom záujme ohroziť fungovanie Bratislavskej teplárenskej, avšak tá svojím nekonaním hrubo porušuje svoje záväzky,“ uzavrel Tóth.


Bratislavská teplárenská musí zaplatiť zhruba 30 miliónov eur firme Paroplyn Holdings Limited za nedodržanie zmluvy o povinnom odbere tepla z bratislavského Paroplynového cyklu. Zmluvu o povinnom odbere tepla podpísali v roku 1999 spoločnosti Západoslovenské energetické závody a Paroplynový cyklus. Pätnásťročná zmluva mala garantovať schopnosť splácať poskytnutý úver na výstavbu paroplynu od Európskej investičnej banky vo výške 51 miliónov eur. Zmluva sa podpísala na princípe “take or pay”. Čiže Západoslovenské energetické závody museli platiť za dohodnuté množstvo tepla, aj keď ho od bratislavského paroplynu neodobrali. Spoločnosť Bratislavská teplárenská zdedila zmluvu po tom, čo sa Západoslovenské energetické závody rozdelili na tri akciové spoločnosti – Bratislavskú teplárenskú, Trnavskú teplárenskú a Západoslovenskú energetiku. Penta získala bratislavský Paroplynový cyklus v privatizácii v roku 2004. Penta sa síce začiatkom minulého roka rozhodla predať bratislavský paroplynový cyklus, ale pohľadávku, ktorá pochádza z predmetného súdneho sporu, si ponechala.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona