Kauza okolo nákupu obrnených vozidiel v Česku: Lobista opísal schôdzky s Ficom!

NETKY.SK • 2 Júl 2014, 09:27 • 2 min
Kauza okolo nákupu obrnených vozidiel v Česku: Lobista opísal schôdzky s Ficom!

BRATISLAVA - V českej korupčnej kauze okolo nákupu obrnených vozidiel Pandur sa podľa denníka Sme po slovenskom obchodníkovi so zbraňami Miroslavovi Výbohovi začal spomínať aj premiér Robert Fico.

slovakia

left justify in out

Na súde v Prahe o tom vypovedal lobista a bývalý pobočník expredsedu vlády Mirka Topolánka Marek Dalík, ktorý v kauze čelí obžalobe z podvodu. Dalík je obžalovaný z toho, že si v roku 2007 údajne vypýtal úplatok osemnásť miliónov eur od zástupcov rakúskej firmy Steyer, ktorá mala Česku pandury dodať. Vystupoval údajne ako Topolánkov vyslanec, hoci priebeh zákazky nemohol nijako ovplyvniť. Podľa Sme Ficov dôverník Výboh v kauze figuruje ako sprostredkovateľ, ktorý sa na rokovaniach tiež priamo zúčastňoval.

 

Denník Sme opísal vypočúvanie Dalíka na súde. Predsedníčka senátu Mestského súdu v Prahe Veronika Čeplová sa z Dalíka vyše pol hodiny snažila dostať, akú úlohu mali v kauze jej jednotliví aktéri vrátane Fica a Výboha. Dalík vypovedal vyhýbavo. Napokon však podľa Sme potvrdil, že kauza Pandur sa začala na neoficiálnej schôdzke, kde bol iba on s Topolánkom a Fico s Výbohom. Podobných stretnutí bolo podľa Dalíka viacero. „Na jednej z tých schôdzok sa pán Výboh opýtal pána premiéra Topolánka, či je v nejakom kontakte s koncernom predávajúcim pandury,“ opisoval Dalík na súde. Po tejto debate sa potom Dalík spolu s námestníkom ministra obrany Martinom Bartákom zúčastnil na dvoch rokovaniach s Rakúšanmi v Brne a Prahe, kde bol opäť aj Výboh. „Jasom mal z toho pocit, že on ich nejakým spôsobom zastupuje,“ vypovedal Dalík o Výbohovi. 

 

Svoju úlohu na rokovaniach podľa Sme charakterizoval tak, že mu išlo o udržiavanie dobrých vzťahov s „premiérom Ficom a jeho dôverníkom Výbohom“. Neformálne schôdzky v zložení on, Topolánek, Výboh a Fico patrili podľa Dalíka k odvrátenej tvári politiky. Dodal, že sa to tak robí všade na svete. „Tam sa riešilo všetko možné. Všetko, čo zasahovalo do vzťahu tých premiérov a do vzťahov českej a slovenskej vlády.“ Odpovedi na otázku, čo konkrétne tam riešili, sa opakovane vyhol. Jasne nevysvetlil ani to, z akého titulu chodil s premiérmi on s Výbohom. 

 

Stretnutia podľa Dalíka často neboli ani v oficiálnych programoch predsedov vlády, kde je zaznamenaná každá minúta od rána do večera. Zapísané vraj boli ako osobné voľno. „Napríklad jedna schôdzka bola na južnej Morave vo vínnej pivničke. Pilo sa víno, niečo sa jedlo,“ vravel Dalík. Nevedel si však spomenúť, či práve na tejto hostine sa hovorilo aj o panduroch. 

 

Premiér Fico v utorok odmietol odpovedať, či také neformálne rokovania s Topolánkom v roku 2006 naozaj boli. Zopakoval len, že s denníkom Sme nekomunikuje. Ani Výboh, ktorý je honorárnym konzulom Monaka, na otázky Sme v utorok neodpovedal. Nereagoval na e-mail ani na SMS správu. Podľa obchodného registra má adresu bydliska od decembra 2011 v Monaku. V októbri 2012 Výboh pre Slovenský rozhlas potvrdil, že ho polícia v Dalíkovej kauze vypočúvala. Vo výpovedi údajne uviedol, že počas rokovaní okolo pandurov nepočul, že by si Dalík pýtal úplatok. České noviny MF Dnes v utorok informovali, že Výboha v kauze Pandur pre korupciu vyšetruje rakúska polícia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies