Kauza NSA: Snowden dostane pozvánku vypovedať vo vyšetrovaní europarlamentu

NETKY.SK • 12 December 2013, 14:34 • 2 min
Kauza NSA: Snowden dostane pozvánku vypovedať vo vyšetrovaní europarlamentu

BRUSEL - Bývalý počítačový analytik americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) Edward Snowden dostane oficiálnu pozvánku, aby sa zúčastnil na procese vyšetrovania o nelegálnom hromadnom odpočúvaní elektronickej komunikácie Európanov americkými tajnými službami.

slovakia

left justify in out

Vyšetrovanie na pôde Európskeho parlamentu, ktoré vypuklo po júlovom odhalení aféry PRISM, vedie predseda Výboru EP pre občianske práva a slobody (LIBE) Claude Moraes. Podľa slov britského socialistického poslanca by mal Snowden odpovedať na otázky poslancov EP nepriamo, vo forme dopredu nahraných odpovedí. Z dôvodu ohrozenia svojej bezpečnosti nemôže prísť osobne do europarlamentu a rizikom pre odhalenie jeho neznámej adresy v Rusku je aj zorganizovanie živej videokonferencie.  

"Ako vedúci parlamentného vyšetrovania masového elektronického dohľadu som potešený, že Edward Snowden bude vyzvaný, aby urobil vyhlásenie pre Európsky parlament a odpovedal na naše otázky. Otázky budú prísne a spravodlivé a budú sa dotýkať mnohých problémov, ktoré by chcela poznať väčšina našich občanov," uviedol Moraes. 

Dodal, že Snowdenove odhalenia boli zdrojom nebývalého súboru obvinení, čo zmenilo postoje ľudí vo vzťahu k ochrane súkromia, bezpečnosti a ochrane dát, ako aj niektoré aspekty vzťahov medzi EÚ a  Spojenými štátmi.

Moraes spresnil, že medzi otázky, ktoré položí Snowdenovi, bude patriť aj tá, prečo sa rozhodol odhaliť informácie, vedomý si možných následkov a dôsledkov svojich činov, ďalej to budú otázky okolo jeho súčasnej situácie v Rusku a vplyve jeho odhalení na bezpečnosť a spravodajské služby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona