Kauza Nagyová: Ani jediné zneužitie spravodajstva nie je taľafatka, tvrdí prokurátor

NETKY.SK • 22 Júl 2013, 07:41 • 2 min
Kauza Nagyová: Ani jediné zneužitie spravodajstva nie je taľafatka, tvrdí prokurátor

PRAHA - Údajné zneužitie Vojenského spravodajstva na sledovanie manželky českého expremiéra Petra Nečasa považuje olomoucký vrchný žalobca Ivo Ištvan za vážne podkopanie dôveryhodnosti tejto inštitúcie.

slovakia

left justify in out

"Vôbec som nečakal, že niečo také môže nastať," povedal Ištvan v rozhovore pre dnešné vydanie novín Mladá fronta DNES. 

Blízka spolupracovníčka a Nečasova priateľka Jana Nagyová, niekdajší šéf vojenských špiónov Ondrej Páleník a pracovník spravodajstva Jan Pohůnek ho mali zneužiť okrem iného na sledovanie Nečasovej manželky. "Aj keby služba, ktorá má relatívne veľkú moc, bola zneužitá len raz, nie je to taľafatka. Na otázku, koľkokrát sa to mohlo stať, možno už nikto nedá odpoveď. Dôveryhodnosť tej služby je aj tak narušená," konštatoval žalobca.

Ištvan podľa svojich slov má vysvetlenie pre to, ako sa mohlo stať, že generáli s titulmi hrdinov z Afganistanu poslúchali príkazy šéfky kabinetu Nagyovej. "Ale nepoviem vám ho teraz, keď nie je ukončené vyšetrovanie. Keď ale budete premýšľať o pomeroch, ktoré panovali, tak odpoveď nájdete," uviedol s tým, že ďalej to komentovať nebude.

Zatiaľ čo druhá vetva kauzy okolo Nagyovej zrejme skončí riadne pred súdom, prípad trestného stíhania troch údajne skorumpovaných exposlancov ODS speje z dôvodu verdiktu Najvyššieho súdu k zastaveniu, čo Ištvan pripustil v nedeľu v Českej televízii. Kauza tým však preňho nekončí. "Budeme hľadať, či máme priestor pre inú formuláciu skutku, ktorá by vyhovela nárokom Najvyššieho súdu, alebo nemáme," konštatoval Ištvan.

Na margo kritiky postupu žalobcov mnohými politikmi Ištvan reagoval slovami: "Keby z toho, že sa strhne nejaký hurhaj, malo vyplynúť poučenie, že sa týmito vecami nabudúce nebudeme radšej vôbec zaoberať, okrem justície by to bolo zničujúce pre verejnosť a budovanie právneho štátu. Ani na sekundu nemôžem pripustiť, že by takýto variant mohol nastať."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona