Kauza na košickej UPJŠ: Syn prednostu školu riadne neskončil

NETKY.SK • 19 September 2014, 09:54 • 2 min
Kauza na košickej UPJŠ: Syn prednostu školu riadne neskončil

KOŠICE – Nielen súdna žaloba, ale už aj trestné oznámenie padlo v súvislosti so škandálom na Lekárskej fakulte Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach. Informuje o tom dnešný košický regionálny denník Korzár. Rektor Ladislav Mirossay chce odvolať dekana Leonarda Siegfrieda za nečinnosť v kauze štúdia syna prednostu Andreja Jenču. Jenča junior mal vyštudovať zubné lekárstvo protekčne a v rozpore so študijným poriadkom. Po štátniciach preto nedostal diplom.

slovakia

left justify in out

Ako informuje Korzár, rektor nechce Jenčov diplom podpísať pre záver komisie, ktorá prešetrovala sťažnosť. Tú dala v júni, pred poslednými dvoma štátnicami Jenču zo zubného lekárstva garantka tohto programu Neda Markovská na podnet študentov a iných členov akademickej obce. Tým sa nezdalo, že Jenča ide na štátnice namiesto po štandardných šiestich rokoch už po štyroch. „Zrýchlené tempo pri dostatočnom počte kreditov zákon umožňuje, no štúdium musí byť ukončené v súlade s predpismi školy,“ vysvetľuje predseda komisie, prorektor UPJŠ Pavol Sovák. Ako uviedol Korzár, pre vážne podozrenia v sťažnosti rektor nariadil dekanovi, aby neumožnil Jenčovi ísť na posledné štátne skúšky, ale Siegfried to nerešpektoval a návrhy na opatrenia doteraz ignoroval. Mirossay navrhuje, aby sa Jenča vrátil na fakultu a štúdium riadne dokončil. No Jenča sa už vydania diplomu domáha na súde. 

 

Sovák informoval, že komisia zistila závažné pochybenia fakulty. Garantka sa napríklad sťažovala, že na jej predmet, ktorý učila ako jediná, Jenča vôbec nechodil a nepísal ani záverečný test. Ako píše Korzár, napriek tomu sa zrazu v elektronickom informačnom systéme školy objavilo, že ho absolvoval. Prorektor dodáva, že pre „čierny“ zápis dal rektor trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. 


„To sme odovzdali na vybavenie vyšetrovateľovi OR PZ a nariadili, aby sa vo veci konalo vyšetrovanie,“ informoval hovorca okresnej prokuratúry Milan Filičko. Komisia konštatovala, že Jenča absolvoval viaceré podmieňujúce sa predmety v opačnom poradí, a tak na dve štátne skúšky nemal ísť. „Iní študenti sú preto vylúčení zo školy alebo študujú o rok dlhšie a za nadštandardnú dĺžku štúdia si musia platiť,“ tvrdí Sovák. Vraví, že na jednom predmete bol Jenča v asi 50-člennej skupine, ktorú učilo päť odborných asistentov a tí všetkým udeľovali hodnotenia. „Len Jenča, ktorý na cvičenia so skupinou nechodil, dostal ako jediný hodnotenie od svojho otca,“ povedal Sovák. 

 

Podľa Korzára za ďalší prešľap fakulty vyhodnotila komisia dodatočné uznanie predmetov zubného lekárstva bez súhlasu garantky, pričom tie Jenča absolvoval ešte pred niekoľkými rokmi ako študent všeobecného lekárstva u svojho otca či vlastnej sestry ako asistentky na otcovej klinike. Jenča senior bol teraz synovi aj vedúcim diplomovej práce i šéfom štátnicovej komisie. 

 

Sovák doplnil, že v reakcii na kauzu Jenča schválil včera (vo štvrtok 18. septembra) akademický senát UPJŠ etický kódex, podľa ktorého sa študenti musia vyhnúť výučbe u rodinného príslušníka a ak sa to nebude dať, bude musieť byť pri skúške aj prísediaci. Rektor navrhol dekanovi aj to, aby voči študentovi Jenčovi začal disciplinárne konanie. Siegfried však tvrdí, že Jenča už nie je študentom, keďže štúdium ukončil. Ako jedno z opatrení navrhuje Siegfried odvolať garantku zubného lekárstva, ktorá dala sťažnosť. Novým garantom by sa mal stať podľa fakulty práve Jenča senior. 

 

Jenča starší, ktorý je bývalým dekanom lekárskej fakulty, pochybnosti o synovom štúdiu odmieta. 

Siegfried to považuje za diskreditačnú kampaň voči jeho osobe. „Reagovať na zverejnené informácie budem po budúcotýždňovom zasadaní Akademického senátu Lekárskej fakulty UPJŠ,“ reagoval pre Korzár. Aby mohol rektor dekana odvolať, potrebuje súhlas senátu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies