Kauza meldónium a tvrdé tresty aj na Slovensku! Tréner zápasníkov hovorí o likvidácii svojej osoby

NETKY.SK • 31 Máj 2017, 11:32 • 2 min
Kauza meldónium a tvrdé tresty aj na Slovensku! Tréner zápasníkov hovorí o likvidácii svojej osoby

BRATISLAVA - Slovenský zápasník István Lévai bude za nepriaznivý výsledok antidopingovej skúšky z 22. februára 2016 pykať zákazom činnosti na štyri roky. Zastavenú ju mal už od 15. mája 2016, keď mu začal trest plynúť.

slovakia

left justify in out

Rozhodla o tom Disciplinárna komisia Slovenského zápasníckeho zväzu (DK SZZ). Lévaiovi našli vo vzorke moču z mimosúťažnej kontroly v Dánsku meldónium a erytropoetín (EPO). Meldónium je na zozname zakázaných látok Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) od 1. januára 2016, klasikovi namerali hodnotu 0,25 mikrogramu, podobne ako väčšina pristihnutých sa bránil tvrdením, že liek vysadil pred začiatkom uplynulého kalendárneho roka.

DK SZZ na čele s reprezentačným trénerom Leošom Drmolom sa v odôvodnení verdiktu odvolala na zákon o športe a kódex WADA. "István Lévai na svoju obranu neuviedol žiadny právne relevantný dôkaz, ktorý by ho zbavoval viny za porušenie antidopingových pravidiel," cituje Šport správu DK SZZ.

Dvadsaťšesťročný ostrihomský rodák István Lévai je majster Európy z Belehradu 2012 v hmotnostnej kategórii do 60 kg. Z kontinentálneho šampionátu má ešte tri bronzové medaily, poslednú získal na premiére európskych hier v Baku 2015. Jeho tréner Karol Lengyel s tvrdým verdiktom nesúhlasí.

 

"István znášal slovenskému zápaseniu zlaté vajíčka v podobe medailí, ale keď nie, bolo treba podrezať zlatonosnú sliepku. Určite podáme odvolanie, ale nedávame mu veľkú šancu, pretože rozhodovať budú rovnakí ľudia, ktorí chcú Istvánovi ublížiť," uviedol Lengyel, ktorý je pripravený obrátiť sa na civilný súd či Športový arbitrážny súd v Lausanne a konanie s Lévaiom považuje za súčasť likvidácie svojej osoby v odvetví.

Opletačky s meldóniom mal aj ďalší slovenský zápasník Vojtech Jakus. Tomu SZZ v júli 2016 zrušil pozastavenie činnosti. Národná antidopingová agentúra (ADA SR) mu pri odbere 26. apríla v Komárne namerala hodnotu 84 nanogramov.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies