Kauza mafiánskych vrážd už je na odvolacom súde

NETKY.SK • 5 Október 2015, 13:20 • 2 min
Kauza mafiánskych vrážd už je na odvolacom súde

BRATISLAVA - Po takmer dvoch rokoch, ktoré uplynuli od oslobodzujúceho rozsudku Okresného súdu Bratislava 1 v kauze dvoch starých mafiánskych vrážd z rokov 2004 a 2005, jedného z bossov bratislavskej skupiny sýkorovcov Petra Havasiho a Karola Patasyho staršieho, blízkeho skupine piťovcov, je už tento prípad konečne na odvolacom Krajskom súde (KS) v Bratislave.

slovakia

left justify in out

"Trestná vec bola spolu s celým spisovým materiálom postúpená odvolaciemu Krajskému súdu v Bratislave dňa 24. septembra," uviedol dnes pre TASR hovorca Krajského súdu (KS) v Bratislave Pavol Adamčiak.

 

Dôvodom, prečo sa kauza a spisový materiál v tejto veci tak dlho nedostali z Okresného súdu Bratislava I na KS, bolo, že nižší súd musel zistiť dedičov jednej z poškodených Petra Havasiho, ktorá medzičasom zomrela, a doručiť im rozsudok.

 

V kauze mafiánskych vrážd Havasiho alias Havla a Patasyho staršieho Okresný súd Bratislava I vyniesol 19. decembra 2013 oslobodzujúci rozsudok a na tom istom súde v prerokúvanej kauze za únos dvoch čínskych podnikateľov uložil vtedy trojročný a tiež 3,5-ročný trest odňatia slobody.

 

Z činov bolo obžalované kvarteto - Patrik V., Marián G. a bratia Ľubomír a Michal Ch. Okresný súd Bratislava I uznal za vinných obžalovaných Ľubomíra a Michala Ch. z trestného činu brania rukojemníka v súbehu s trestným činom nedovoleného ozbrojovania a odsúdil ich - obžalovaného Ľubomíra Ch. na 3,5-ročný úhrnný trest odňatia slobody so zaradením do ústavu s minimálnym stupňom stráženia a obžalovaného Michala Ch. na úhrnný a súhrnný trest odňatia slobody vo výmere tri roky so zaradením do ústavu s minimálnym stupňom stráženia. Zároveň mu nariadil psychiatrické ambulantné ochranné liečenie.

Okresný súd Bratislava I však oslobodil obžalovaných Mariána G. a Patrika V. spod obžaloby z trestného činu vraždy v súbehu s trestným činom poškodzovania cudzej veci v celom rozsahu. V odsudzujúcej časti rozsudku súd vychádzal z priznania obžalovaných Ľubomíra a Michala Ch., pri výmere ich trestov zohľadnil značný časový odstup od spáchania skutku, u obžalovaného Michala Ch. zohľadnil súd aj aktuálny zdravotný stav.

 

V oslobodzujúcej časti rozsudku bol súd názoru, že obžalovaní Marián G. a Patrik V. boli zo spáchania skutkov usvedčovaní len výpoveďou jedného svedka, ktorého vierohodnosť bola spochybnená výpoveďami ďalších svedkov poukazujúcich na značné nezrovnalosti v jeho výpovedi. Rozsudok nebol právoplatný, pretože prokuratúra podala odvolanie, a preto sa teraz čaká na rozhodnutie odvolacieho súdu.

 

V tomto prípade obžalovaní Patrik V., Marián G. a uvedení bratia sa mali podieľať na sledovaní obetí. Sledovanie Havasiho podľa obžaloby nariadil Marián G. Havasi bol zavraždený 6. júna 2004. Jeho luxusné auto vtedy pod Prístavným mostom v Bratislave zablokovalo iné auto, z ktorého sa spustila streľba zo samopalu. Ochrankár Gejza Vesprémy zomrel na mieste, Havasi skonal v nemocnici, tretí muž vyviazol bez zranení.

 

Podľa druhého bodu obžaloby sledovali Marián G. a bratia Ľubomír a Michal Ch. niekoľko dní pred smrťou Karola Patasyho. Ten bol zastrelený 12. januára 2005 pred vchodom do obytného domu na Krásnohorskej ulici v Bratislave. Marián G. ho mal podľa obžaloby usmrtiť piatimi ranami zo samopalu do krku a hrudníka. Patasy, ktorý mal údajne blízko k bratislavskej skupine piťovcov, na mieste zomrel.

 

Z trestného činu únosu rukojemníka v dvoch prípadoch sú zase obžalovaní bratia Ľubomír a Michal Ch. V polovici decembra 2004 mali z Popradskej ulice v Bratislave uniesť čínskeho podnikateľa Wanga P. a mali sa mu vyhrážať, že pokiaľ nezaplatí požadovanú sumu 66.387 eur, tak mu odrežú ruku. Ľubomír Ch. ozbrojený samopalom a Michal Ch. ozbrojený pištoľou mali 21. januára 2005 uniesť ďalšieho podnikateľa Ha Ngueyna N. v Košiciach. Od jeho manželky podľa obžaloby chceli výkupné 66.387 eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona