Kauza korupcie v armáde môže mať dopad aj na koaličnú spoluprácu

NETKY.SK • 2 September 2010, 11:32 • 2 min
Kauza korupcie v armáde môže mať dopad aj na koaličnú spoluprácu

Kauza korupcie v armáde môže mať dopad aj na koaličnú spoluprácu

slovakia

left justify in out

Podľa českého ministra obrany Alexandra Vondru (ODS) by sa aktuálna korupčná kauza na jeho ministerstve nemala riešiť na koaličnej úrovni. Existujú však nielen náznaky, ale aj logické zdôvodnenie, prečo by sa kauza okolo odvolaného námestníka Jaroslava Kopřivu (KDU-ČSL), respektíve ním viac ako pol roka pripravovaného nákupu mobilných mínometov za 120 miliónov eur a dohadovania provízie "do vlastného vrecka", mohla dotknúť prinajmenšom vzájomnej dôvery koaličných partnerov.
"Ide o ďalší prejav neuspokojivého – a to používam veľmi diplomatický termín – stavu v oblasti ekonomiky a verejných zákaziek v rezorte ministerstva obrany, stavu, ktorý má svoje hlboké korene niekde ešte v polovici 90. rokov," reagoval premiér Petr Nečas (ODS).
V rovnakom duchu – že korupčné praktiky na ministerstve obrany sú dedičstvom minulosti – dnes na kauzu reagoval aj minister obrany Vondra. Po tom, ako ho novinári pred zverejnením článku informovali o aktivitách a role jeho námestníka, svojho podriadeného okamžite odvolal.
"Túto situáciu vnímam ako dôsledok roky budovaných vzťahov, ktoré boli na ministerstve obrany zasiate už v priebehu 90. rokov (minulého storočia). Domnievam sa, že je potrebné useknúť chápadlá tejto chobotnici, ktorá sa nepochybne dostala aj do pomerne vysokých poschodí českej politiky," uviedol minister obrany ČR Alexander Vondra, ktorý o chystanom nákupe techniky nemal od námestníka Kopřivu nijaké informácie.
Vondra okrem námestníka Kopřivu odvolal niekoľko ďalších vysokých funkcionárov, v niektorých odboroch nariadil forenzné audity a do služieb ako generálneho sekretára povolal nestraníka Jana Vylitu, ktorý takmer 15 rokov pôsobil v renomovanej nadnárodnej audítorskej spoločnosti Price Woterhouse Coopers. Vylita je krízovým manažérom a v minulosti sa venoval aj vyšetrovaniu podvodov, manipulácií a konfliktov záujmov.
Od vzniku ČR sa vo vedení rezortu obrany vystriedalo viacero ministrov za KDU-ČSL, napríklad aj Vlasta Parkanová, ktorá je dnes ako členka novej strany TOP 09 podpredsedníčkou Poslaneckej snemovne. Na ministerstve obrany v rokoch 1993-98 pôsobil ako námestník zodpovedný za rozpočet a nákupy kresťanský demokrat Miroslav Kalousek. Ten je dnes podpredsedom TOP 09 a ministrom financií v Nečasovej vláde. Kalousek sa v ostatných týždňoch dostal s Nečasom opakovane do sporu.
Bez viny za stav rezortu obrany však možno nie sú ani politici ODS. Už pred štyrmi rokmi, keď sa česká armáda chystala nakúpiť obrnené transportéry, o Kopřivovi verejne zapochyboval vtedajší premiér Mirek Topolánek (ODS) a dokonca ho odvolal z vyjednávacieho tímu. Kopřiva však na poste námestníka prežil a ďalej spolupracoval s ministrom obrany Martinom Bartákom z ODS. Za éry ministra Bartáka armáda opakovane nakupovala vojenskú techniku za stovky miliónov eur bez výberových konaní, čo rezort zdôvodňoval bezpečnostnými aspektmi.
Korupčná kauza v rezorte obrany, ktorú po mesiacoch investigatívneho monitorovania krokov námestníka Kopřivu, lobistov a podnikateľov zverejnil český denník Mladá fronta DNES, ukazuje aj na zlyhanie vojenskej kontrarozviedky, ktorá má takúto činnosť v popise práce. Podľa tieňového ministra obrany Petra Hulínskeho z ČSSD tak zlyhal systém kontroly a prejavila sa aj chýbajúca koncepcia stredne dobového plánovania v armáde, respektíve na ministerstve obrany.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies