Kauza korupcie príslušníkov bezpečnostných zložiek bude pokračovať v stredu a vo štvrtok

NETKY.SK • 25 Júl 2021, 16:49 • 2 min
Kauza korupcie príslušníkov bezpečnostných zložiek bude pokračovať v stredu a vo štvrtok

BRATISLAVA - V stredu 28. a vo štvrtok 29. júla by na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku mal pokračovať súdny proces s bývalým šéfom kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Petrom Gašparovičom a expolicajtom Ladislavom Vičanom.

slovakia

left justify in out

Podľa obžaloby dvojica žiadala úplatok 400-tisíc eur od podnikateľa Dušana Bočkaya za uvoľnenie jeho zablokovaného firemného majetku zo strany Kriminálneho úradu finančnej správy. Ten mal po zaplatení uvoľniť bývalý šéf KÚFS Ľudovít Makó. Prvých 200-tisíc eur zaplatil podnikateľ pred zrušením predbežného opatrenia, potom prípad oznámil na polícii. Obaja však vinu odmietajú.

 

Súvisiaci článok: Bývalý šéf kontrarozviedky SIS Peter Gašparovič a bývalý policajt Ladislav Vičan sa cítia nevinní

Pojednávanie by malo na súde pokračovať výsluchom svedkov a oboznamovaním ďalších dôkazov. V prípade už ako svedkovia vypovedali Makó a tiež bývalý námestník riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Boris Beňa, ktorí potvrdili verziu obžaloby. Naopak súd ešte nevypočul podnikateľa Bočkaya, ktorému sa nepodarilo doručiť predvolanie.

Peter Gašparovič a Ladislav Vičan boli zadržaní a obvinení v rámci kauzy Judáš zameranej na korupciu predstaviteľov bezpečnostných zložiek. Pôvodne v rámci tejto kauzy stíhali aj bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. Po jeho smrti však stíhanie zastavili. Bývalý námestník riaditeľa SIS Boris Beňa a viceprezident finančnej správy Daniel Čech uzavreli s prokurátorom dohody o vine a treste, ktoré súdy schválili. V prípade bývalého riaditeľa útvaru zvláštnych policajných činností Jozefa Reháka bola podaná samostatná obžaloba.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies