Kauza Kajínek opäť ožila – vďaka filmu

NETKY.SK • 5 August 2010, 07:45 • 2 min
Kauza Kajínek opäť ožila – vďaka filmu

Kauza Kajínek opäť ožila – vďaka filmu

slovakia

left justify in out

Strhujúci príbeh a dynamické spracovanie v hollywoodskom štýle prináša nový český film Kajínek, ktorý sa dnes dostáva do českých kín. Slovenská premiéra snímky o českom väzňovi Jiřím Kajínkovi bude 11. augusta.
"Z Čiech a Slovenska sa chystáme najmä do Ruska, Poľska, Nemecka. To sú krajiny, kde, myslím si, budú tomuto filmu rozumieť. Ten príbeh nie je iba český, je situovaný v ČR, ale mohol sa stať kdekoľvek na svete. Ozvali sa nám dokonca aj Američania," povedal pre TASR režisér filmu Petr Jákl, pre ktorého bolo režírovanie premiérou.
Česká verejnosť je aj podľa rôznych výskumov verejnej mienky naklonená tomu, že kauza je justičným omylom a na doživotie odsúdený Kajínek pyká za iných. Dvojhodinový film priživuje rozšírenú hypotézu, že vrahmi podnikateľa a jeho ochrankára, v skutočnosti nemilosrdných výpalníkov, boli miestni policajti.
Vo filme exceluje viacero hercov. Okrem Tatiany Vilhelmovej ako Kajínkovej obhajkyne je to nepochybne i ruský predstaviteľ Kajínka Konstantin Lavronenko, ktorý ťaží nielen z toho, že je Kajínkovi fyzicky podobný, ale i z faktu, že so skutočným Kajínkom mal pred začiatkom nakrúcania možnosť sa stretnúť. Na plátne zažiari i Alice Bendová v úlohe milenky a hudobník Václav Noid Bárta. Ten stvárnil väzňa, ktorý Kajínkovi pomôže utiecť, ale k divákom sa prihovára aj ako autor filmovej hudby.
"Vždy ma najviac bavilo pozerať sa na filmy o väzení, a teraz, zahrať si väzňa, bola pre mňa obrovská výzva. Veľmi rád som sa toho ujal. S pánom Lavronenkom sa hrá samo. On vás prakticky vedie, takže sa tam nechávate viesť jeho energiou," povedal v rozhovore pre TASR Bárta.
Hudobník a bývalý životný partner Lucie Bílej však nevidí svoju budúcnosť v herectve. "Ťažšie bolo urobiť hudbu. To (moje) nakrúcanie trvalo dva dni, hudba trvala asi rok. A hlavne, je to vec, ktorá ma baví úplne najviac," zdôraznil.  

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies