Kauza Kajínek opäť ožila

NETKY.SK • 30 Júl 2010, 12:09 • 2 min
Kauza Kajínek opäť ožila

Kauza Kajínek opäť ožila

slovakia

left justify in out

Kauza 49-ročného Jiřího Kajínka, ktorý si za dvojnásobnú nájomnú vraždu v Plzni v roku 1993 odpykáva od roku 1998 doživotný trest, môže byť opäť otvorená. České súdy v minulosti opakovane odmietli obnoviť proces s týmto recidivistom, ale pochybnosti o vine Kajínka pretrvávajú. Nové dôkazy od marca skúma Inšpekcia ministerstva vnútra.
      Obnovenie procesu s Kajínkom pre denník Právo pripustil minister vnútra Radek John, ktorý sa kauze v minulých rokoch venoval aj ako šéf reportérov TV Nova.
      Denník Právo konštatuje, že bývalý príslušník českej polície inšpekcii priznal, že v roku 1993 v inom prípade odpočúval podnikateľa Antonína Vlasáka, ktorý mal byť objednávateľom vraždy podnikateľa Štefana Jandu a jeho bodyguarda Juliána Pokoša. Z odpočúvania pritom vyplynulo, že vraždili dvaja policajti. Meno Kajínka sa v odpočutých telefonátoch údajne vôbec neobjavilo.
      Podozrenie, že do vraždy mohli byť zapletení dvaja plzenskí policajti, existovalo už aj v minulosti. Chýbali však dôkazy a svedectvo jedného recidivistu, ktorý vraždu vraj videl z okna svojej cely, súd neuznal za dôveryhodné. V prospech Kajínka v ostatných rokoch intervenovalo viacero členov vlády a jeho kauzou sa zaoberal aj ústavný súd.
      Kajínek sa k vraždám nikdy nepriznal a vždy opakoval, že sa stal obeťou justičného omylu. Jiří Kajínek je najznámejším českým väzňom. Zaslúžila sa o to nielen jeho komplikovaná kauza, ale aj opakované úteky z väzenia. Najmä ten posledný, pred desiatimi rokmi z najprísnejšieho väzenia Mírov, po ktorom sa ukrýval 40 dní. V týchto dňoch ide v Česku do distribúcie dokonca celovečerný film Kajínek.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona