Kauza Jaroslava Dobiáša, prezývaného Anjel smrti, sa vracia opäť na nižší súd

NETKY.SK • 30 September 2013, 13:17 • 2 min
Kauza Jaroslava Dobiáša, prezývaného Anjel smrti, sa vracia opäť na nižší súd

BRATISLAVA - Kauza bývalého ošetrovateľa Jaroslava Dobiáša, ktorý bol obžalovaný z vraždy pacientky a od médií si vyslúžil prezývku Anjel smrti a ktorého za to odsúdil koncom mája trojčlenný senát Okresného súdu Bratislava I (OS) na úhrnný trest 20 rokov nepodmienečne, sa vracia opäť na bratislavský nižší súd.

slovakia

left justify in out

Rozhodol o tom nedávno odvolací Krajský súd (KS) v Bratislave. "Krajský súd v Bratislave 14. augusta na neverejnom zasadnutí zrušil rozsudok OS Bratislava I z 22. mája a vec vrátil Okresnému súdu, aby ju v potrebnom rozsahu znova prerokoval a rozhodol. Odvolací súd zistil pochybenia hmotnoprávneho, ako aj procesného charakteru, neodstrániteľné v odvolacom konaní, preto prikázal súdu prvého stupňa tieto odstrániť a zároveň doplniť dokazovanie," povedal dnes pre TASR hovorca KS Pavol Adamčiak.

Podľa jeho slov "po vrátení veci a celého spisového materiálu OS Bratislava I koná v zmysle pokynov v uznesení odvolacieho súdu, v tomto čase si vyžiadal ďalšie listinné dôkazy od príslušných inštitúcií a orgánov. Až následne vytýči vo veci termín hlavného pojednávania".

Nižší súd Jaroslava Dobiáša 22. mája tohto roku uznal vinným z obzvlášť závažného trestného činu vraždy, teda uznal ho vinným, že úmyselne usmrtil svoju pacientku Ľuboslavu S. podaním liekov Ebrantil a Esmeron, pričom vedel, že jej spôsobil zlyhanie srdca. Trest by si mal Jaroslav Dobiáš odpykať v ústave s maximálnym stupňom stráženia, keď mu senát okrem spomínaného trestu nariadil dvojročný zákaz pôsobenia v zdravotníctve a dvojročný ochranný dohľad. Súd ho odsúdil okrem vraždy aj za držanie psychotropných a omamných látok.

Podľa vtedajšieho rozhodnutia súdu bolo výpoveďami svedkov a znalcov preukázané, že skutok spáchal obžalovaný úmyselne, aby svojej obeti zmiernil bolesť a bola teda preukázaná jeho vina. "Išlo o staršiu osobu, ktorá je chránená zákonom, a preto je tá sadzba vyššia. Boli u vás nájdené zakázané lieky, ktoré vám nepredpísal lekár a sami ste si ich zaobstarali," povedal vtedy okrem iného predseda senátu. Verdikt nebol právoplatný, keďže obžalovaný sa voči nemu odvolal, a tak sa kauzou zaoberal v polovici augusta odvolací KS.

Obhajca obžalovaného vo svojej záverečnej reči v máji zdôraznil, že neexistuje priamy dôkaz, že by Jaroslav Dobiáš zavraždil svoju pacientku. Liek Esmeron sa v exhumovanom tele pacientky nenašiel a prokuratúra svoju žalobu podľa právneho zástupcu postavila na prvej výpovedi obžalovaného, v ktorej sa k eutanázii priznal. Tú však urobil bez prítomnosti advokáta na polícii a údajne pod nátlakom. "Prokuratúra má svojho vraha a médiá senzáciu," povedal okrem iného advokát. Samotný obžalovaný popieral, že by spáchal eutanáziu. "Je mi to ľúto," povedal okrem iného pred vynesením verdiktu.

Jaroslav Dobiáš je obžalovaný z vraždy pacientky v nemocnici na bratislavských Kramároch. Ako jej zamestnanec mal chorej 63-ročnej žene podať 10. júna 2011 liek Ebrantil na zníženie krvného tlaku, po ktorom zomrela. Pred súdom sa obhajuje tým, že pacientke chcel dať liek na zníženie bolesti, ale zmýlil sa.

"Viac ľudí zabil iba Breivik!" vypovedal na minuloročnom pojednávaní svedok Bohuslav K., ktorý mal s Jaroslavom Dobiášom istý čas spoločnú celu vo vyšetrovacej väzbe. Vraj sa mu priznal, že podobným spôsobom pripravil o život 40 či až 60 pacientov v trenčianskej nemocnici a 20 v Bratislave. Viacero svedkov však následne vypovedalo, že výpoveď Bohuslava K. sa absolútne nezakladá na pravde.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies