Kauza Galanta sa podľa Bašistovej medializuje necitlivo

NETKY.SK • 24 September 2016, 14:21 • 2 min
Kauza Galanta sa podľa Bašistovej medializuje necitlivo

BRATISLAVA - Kauza o prípade údajného znásilnenia neplnoletého 14-ročného dievčaťa v resocializačnom zariadení Čistý deň v Galante sa medializuje necitlivo. Zhodujú sa na tom nezávislá poslankyňa a predsedníčka Výboru NR SR pre sociálne veci Alena Bašistová a riaditeľka resocializačného strediska MUDr. Ivana Novotného Jana Žemličková, ktoré boli hosťami dnešnej diskusnej relácie RTVS Sobotné dialógy.

slovakia

left justify in out

Okrem nich v relácii na tému o prípade údajného znásilnenia neplnoletého 14-ročného dievčaťa v resocializačnom zariadení Čistý deň v Galante diskutovali ešte poslankyňa Natália Blahová (SaS) a sociálna poradkyňa Ida Želinská. Hostia hovorili nielen o kauze v resocializačnom zariadení v Galante, ale aj o prístupe štátu k deťom v takýchto zariadeniach a sociálnoprávnej ochrane detí z problémových rodín a dysfunkčného prostredia.


Podľa poslankyne Natálie Blahovej bolo zverejnenie prípadu na jej internetovom blogu posledný krok k tomu, aby sa situácia riešila. "Kauzu chceli zakopať pod koberec. Matka nemala vôbec žiadnu informáciu o svojom dieťati štyri mesiace. Teraz však už vieme povedať, že orgány činné v trestnom konaní hovoria o tom, že áno, bol tu spáchaný trestný čin, áno, sú ľudia, ktorí sú podozriví, a za takýchto sa označilo aj vedenie resocializačného zariadenia Čistý deň v Galante," povedala Blahová. Okrem tohto prípadu sa už v súčasnosti rieši sedem ďalších trestných vecí na generálnej prokuratúre a šesť podnetov je na ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny. "Ak je jediná páka na to, aby sa takéto závažné veci prešetrovali, medializácia, tak je to hanba tejto spoločnosti," doplnila Blahová.


"Vyniesť von takéto citlivé informácie tak necitlivým spôsobom je zásadný a vážny problém, navyše je to neprofesionálne," vyjadrila sa k medializácii kauzy poslankyňa Alena Bašistová. Zároveň dodala, že ona by v takejto veci sa na prvom mieste snažila zistiť si informácie z viacerých strán.


Podobný názor ako poslankyňa Bašistová vyslovila aj riaditeľka resocializačného strediska MUDr. Ivana Novotného Jana Žemličková. "Otvorila sa citlivá téma absolútne necitlivým spôsobom, ale otvorila sa aj téma ochrany materstva. A to muselo osloviť každú ženu v tomto štáte," povedala Žemličková. Podľa nej je však mnoho vecí pri sociálnoprávnej ochrane detí z problémových rodín a dysfunkčného prostredia nastavených zle.


Do diskusie svojím názorom zasiahla aj sociálna poradkyňa Ida Želinská, ktorá sa vyjadrila, že neexistuje nejaká spätná väzba o tom, ako sú jednotlivé resocializačné zariadenia úspešné. "Nič také ako nejaká relevantná štatistika úspešnosti pri týchto zariadeniach nie je. Kontrola detí, ktoré by mal štát kontrolovať, ktoré prešli nejakou formou ústavnej starostlivosti, je zakotvená v zákone formou povinnosti, že ešte minimálne dva roky potom by štát mal jednotlivé deti sledovať," objasnila Želinská. Akým spôsobom to však robí, Želinská nevedela povedať.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies