Kauza falšovania tiketov vo Formula – tip sa skončila podmienečnými trestami

NETKY.SK • 10 Marec 2016, 14:15 • 2 min
Kauza falšovania tiketov vo Formula – tip sa skončila podmienečnými trestami

TRENČÍN – Po takmer deviatich rokoch dnes Okresný súd (OS) v Trenčíne uzavrel kauzu manipulovania s tiketmi na športové výsledky v stávkovej spoločnosti Formula - tip.

slovakia

left justify in out

S prokurátorom uzatvorilo sedem obvinených dohodu o vine a treste. Dohodli sa na dvojročných podmienečných trestoch. Niektorým z obvinených súd uložil aj finančnú pokutu od 1500 do 3000 eur. Rozsudok je právoplatný.

 

Ako TASR informoval hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus, obvinení od septembra 2006 do apríla 2007 najmenej v 20 prípadoch zabezpečili tipovanie tiketov so športovými zápasmi, ktoré následne zásahom do programového vybavenia počítača pozmeňovali tak, že tikety sa stali výhernými. Medzi obvinenými boli aj konatelia a zamestnanci spoločnosti Formula - tip. K falšovaniu tiketov malo dôjsť v pôvodnom sídle spoločnosti v Považskej Bystrici v nočných hodinách.

 

„Po takomto pozmeňovaní tiketov uvedeným spôsobom získanú sumu v hodnote najmenej 97.326,60 eura spolu s ostatnými členmi skupiny vybrali v hotovosti zo spoločnosti Formula - tip a použili na svoje osobné potreby a na vyplácanie pracovníkov jednotlivých pobočiek ku škode spoločnosti Formula – tip,“ skonštatoval Tarabus.

 

Podľa pôvodného obvinenia z roku 2007 sa celková škoda vyšplhala na 190 miliónov slovenských korún (viac ako 6,3 milióna eur). Obvineniu z neoprávneného obohatenia vtedy čelilo desať osôb, neskôr ho rozšírili o obvinenie zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Obvineným hrozili tresty od sedem do 12 rokov odňatia slobody.

 

Až deväťročné trvanie kauzy bolo podľa prokurátora Úradu Špeciálnej prokuratúry Jána Šantu spôsobené mimoriadne náročným dokazovaním a rovnako náročným ustanovovaním výšky škody. „Treba rozlišovať medzi hodnotou pozmenených tiketov a medzi skutočnou sumou škody, ktorá odišla zo spoločnosti a ktorú si obvinení neoprávnene prisvojili. Viedol sa tu tiež spor, či to je, alebo nie je zločinecká skupina. Nakoniec Špecializovaný trestný súd aj generálny prokurátor ustálili, že nejde o znaky zločineckej skupiny, len o znaky organizovanej skupiny,“ doplnil prokurátor.

 

Ako dodal, organizátor celej trestnej činnosti, ktorý sa priznal, zomrel. V prípade ďalších troch obvinených stíhanie podmienečne zastavili pre ich spoluprácu pri vyšetrovaní kauzy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies