Kauza Duckého zmenky za 1 miliardu CZK je uzavretá

NETKY.SK • 5 November 2013, 17:17 • 2 min
Kauza Duckého zmenky za 1 miliardu CZK je uzavretá

BRATISLAVA - Kauza Duckého zmenky za jednu miliardu českých korún (38 648 837 eur) plus príslušenstvo sa skončila.

slovakia

left justify in out

Zmenku si na súdoch voči SPP uplatňoval jej súčasný majiteľ - švajčiarska obchodná spoločnosť GEN MAN VENTURES, Najvyšší súd SR zastavil konanie o mimoriadnom dovolaní, ktoré v minulosti podal bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Potvrdila to kancelária predsedu NS SR. Súd zároveň rozhodol, že žiadny z účastníkov konania nemá nárok na trovy konania. Pôvodné verdikty súdov v tejto kauze teda platia, plynári nemusia nič platiť. 

Nový prvý námestník generálneho prokurátora René Vanek vzal späť staré mimoriadne dovolanie bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, najvyšší súd musel o jeho návrhu rozhodnúť. Trnka podal spomínané dovolanie v roku 2010 na podnet švajčiarskej firmy voči verdiktom súdov, ktoré požiadavkám tejto zahraničnej spoločnosti nedali za pravdu. Vanek po svojom nástupe na GP preskúmal dôvodnosť Trnkovho mimoriadneho dovolania. "S rozhodnutiami súdov sa stotožnil a považuje ich za zákonné a preto vzal späť podané mimoriadne dovolanie 17. septembra 2013,“ informovala v septembri hovorkyňa generálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Aj mimoriadne dovolanie Trnku v minulosti najvyšší súd zamietol. Rozhodovať o ňom by sa však muselo znova, ak by ho Vanek nestiahol a NS SR stiahnutiu nevyhovel. Ústavný súd totiž v auguste vyhovel sťažnosti švajčiarskej obchodnej spoločnosti a nariadil, aby o veci rozhodol zákonný sudca. 

Súdy okolo tejto zmenky sa ťahajú roky. V januári 2004 bratislavský krajský súd preplatenie zmenky zamietol, ale najvyšší súd v roku 2005 verdikt zrušil a prípad vrátil prvostupňovému súdu. Ten 19. decembra 2008 vyhlásil zmenku znova za neplatnú. Na zmenke sa totiž nachádzali dva údaje splatnosti. Verdikt potvrdil 1. apríla 2009 najvyšší súd. Trnka však podal mimoriadny opravný prostriedok. Ten zamietli 25. augusta 2011. Spoločnosť však podala aj ústavnú sťažnosť a 13. augusta 2013 štvrtý senát ÚS SR vyniesol verdikt, že najvyšší súd svojím postupom porušil právo sťažovateľa, aby o jeho veci rozhodoval zákonný sudca. Podľa rozhodnutia senátu ústavného súdu musí konať zákonný senát NS SR, ale po Vanekovom rozhodnutí už nie je o čom. 

Tzv. Duckého zmeniek bolo viac, vystavil ich bývalý generálny riaditeľ SPP a exminister hospodárstva Ján Ducký, ktorého zavraždili v januári 1999. SPP dlhodobo tieto zmenky označuje za podvodné konanie, pre ktoré sú neplatné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona