Kauza diskriminovaná docentka versus Národné lesnícke centrum opäť na súde

NETKY.SK • 16 Február 2017, 19:59 • 2 min
Kauza diskriminovaná docentka versus Národné lesnícke centrum opäť na súde

ZVOLEN - Otázkou neplatnosti výpovede, ktorú dostala docentka Viera Petrášová od Národného lesníckeho centra (NLC) vo Zvolene, sa dnes opäť zaoberal tamojší okresný súd. Sudca si vypočul návrhy právnych zástupcov žalobkyne i žalovaného - Národného lesníckeho centra, a rozsudok vyhlási 17. marca.

slovakia

left justify in out

Docentka Petrášová dostala výpoveď v marci 2009 pre nadbytočnosť po tom, ako odmietla pristúpiť na zmenu pracovnej zmluvy. S tým bolo spojené zníženie mzdy a obmedzenia vo vzťahu k jej právu samostatne vedecky pracovať a predkladať a koordinovať projekty. Návrh na zmenu pracovnej zmluvy jej zamestnávateľ dal po tom, ako odmietol predložiť Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA) jej dva projekty. Pritom iný projekt jej kolegu vedenie NLC do PPA posunulo. Nepredložením projektov docentky Petrášovej prišlo NLC približne o štyri milióny vtedajších slovenských korún.


Viera Petrášová, v odborných lesníckych kruhoch považovaná za špičkovú odborníčku, sa v roku 2009 obrátila na súd. Ten rozhodol v jej prospech, čo sa týka neplatnosti výpovede. Nezaoberal sa však tvrdením žalobkyne, že hlavným dôvodom výpovede bola jej diskriminácia na pracovisku. Ani odvolací Krajský súd v Banskej Bystrici sa otázkou diskriminácie ako dôvodu výpovede nezaoberal. Až najvyšší súd v roku 2015 konštatoval, že ak žalobkyňa ako dôvod neplatnosti výpovede uvádza diskrimináciu, mali sa tým prvostupňový i odvolací súd zaoberať.


Pojednávanie na Okresnom súde vo Zvolene sa tak dostalo na začiatok celej kauzy Petrášová versus Národné lesnícke centrum. Právna zástupkyňa žalobkyne Janka Debrecéniová zo združenia Občan, demokracia a zodpovednosť tvrdí, že všetky dôkazy sú v prospech jej klientky. Právny zástupca NLC v záverečnej reči vyhlásil, že rozsiahle dokazovanie diskrimináciu žalobkyne z hľadiska pohlavia a rodu nepreukázalo. Podľa neho žalobkyňa nemohla očakávať, že jej projekty budú schválené len preto, že je žena. Právny zástupca NLC tiež vyslovil názor, že Petrášová „sleduje istú osobnú pomstu“.


Docentka už jeden diskriminačný spor s NLC ako zamestnávateľom vyhrala. Bolo to v roku 2003. Vtedy jej súdy dali za pravdu, že NLC jej neoprávnene zobralo víťazný štátny výskumný projekt a dalo ho mužovi s nižšou kvalifikáciou, ktorý tému výskumnej úlohy nikdy neriešil.


Národné lesnícke centrum vo Zvolene sa dostalo do povedomia verejnosti aj v prípade bývalej kontrolórky Ľubice Lapinovej. Tá v lesníckom centre odhalila závažné porušenie zákona o verejnom obstarávaní za viac ako pol milióna eur. Počas kontroly sa riaditeľom stal šéf výberovej komisie kontrolovaného obstarávania. Po tom, ako odmietla jeho žiadosť o úpravu výsledkov kontroly, dostala výpoveď. Na základe toho Lapinová v roku 2014 získala ocenenie občianskej statočnosti Biela vrana, ktoré udeľujú organizácie Aliancia Fair-play a VIA IURIS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona