Kauza Babišových nahrávok je skôr zlyhaním jednotlivca, nie systémovou záležitosťou

NETKY.SK • 1 Jún 2017, 17:55 • 2 min
Kauza Babišových nahrávok je skôr zlyhaním jednotlivca, nie systémovou záležitosťou

BRUSEL - Sloboda médií musí byť dôsledne chránená v celej Európskej únii, kauza bývalého českého ministra financií a šéfa strany ANO Andreja Babiša je však skôr zlyhaním jedného politika ako systémovou záležitosťou.

slovakia

left justify in out

Tento názor prevažoval v pléne Európskeho parlamentu (EP) počas štvrtkovej rozpravy o slobode médií v ČR. Ako atašé EP na Slovensku Soňa Mellak informovala, parlament diskutoval o riziku politického zneužívania českých médií v reakcii na zverejnenie nahrávky, ktorá zachytáva Babiša, ako sa dohaduje s novinárom Marekom Přibilom. Babiš s ním podľa nahrávok riešil zverejnenie negatívnych článkov o politických rivaloch. Přibil pracoval pre denník Mladá fronta DNES, ktorá patrí do Babišom vlastnenej mediálnej skupiny.

Ako ďalej informovala Mellak, mnoho rečníkov v rozprave odsúdilo údajné konanie Andreja Babiša, zároveň však zdôraznilo, že v tomto prípade ide skôr o zlyhanie jedného politika ako o systematické zneužívanie médií zo strany vládnej moci.

Podľa niektorých poslancov by sa Európsky parlament touto záležitosťou nemal vôbec zaoberať, keďže česká vláda sa so situáciou náležite vysporiadala. Ďalší europoslanci však varovali, že problém slobody médií a možného zasahovania do ich práce sa týka viacerých členských štátov a vyzvali na prijatie legislatívnej normy EÚ, ktorá by garantovala pluralitu médií v celej Únii.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies