Katrinec podáva trestné oznámenie pre vyšetrovanie nehody vojenského lietadla pri Hejciach

NETKY.SK • 6 Marec 2017, 12:55 • 2 min
Katrinec podáva trestné oznámenie pre vyšetrovanie nehody vojenského lietadla pri Hejciach

BRATISLAVA - Trestné oznámenie vo veci vyšetrovania havárie vojenského lietadla AN-24, ku ktorej došlo 19. januára 2006 pri maďarskej obci Hejce, sa rozhodol podať na generálnu prokuratúru občiansky aktivista Ivan Katrinec.

slovakia

left justify in out

Informuje o tom na sociálnej sieti, kde zverejnil aj text trestného oznámenia. Uvádza sa v ňom, že na základe dôkazového materiálu má dôvodné podozrenie, že pri vyšetrovaní nehody došlo k manipulovaniu s dôkazovým materiálom, vyšetrovacím spisom ako aj celkovým vyšetrovaním.

 



Dôvodom je podľa neho snaha nezverejniť pravú príčinu havárie. Vyšetrovanie nebolo podľa neho dôsledné a uberalo sa nesprávnym smerom, neboli preverené skutočnosti o ďalších možných príčinách havárie. V trestnom oznámení Katrinec píše o podozrení z trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa. Zároveň v ňom opäť žiada o odtajnenie spisu a zapisovača letových údajov. Katrinec tiež avizuje, že sa pre túto nehodu a jej vyšetrovanie obráti na Európsku agentúru pre bezpečnosť letectva so sídlom v Kolíne nad Rýnom.

Začiatkom novembra minulého roka Ivan Katrinec informoval, že skutočná príčina nehody vojenského lietadla AN-24 spred jedenástich rokov bola zamlčaná. Katrinec tvrdí, že uznesenie Vojenskej obvodovej prokuratúry v Prešove k nehode vychádza z neúplných a čiastočne nepravdivých informácií. Za haváriou lietadla je podľa neho zlyhanie techniky, a nie chyba pilota. Generálna prokuratúra SR na základe jeho podnetu z 18. októbra ale skonštatovala, že rozhodnutie o zastavení trestného stíhania v prípade havárie vojenského lietadla bolo vydané zákonne, a teda nebolo vydané predčasne. Jednotlivé námietky, ktoré uviedol Katrinec v podaní, boli vyhodnotené ako nedôvodné a nevychádzali zo znalosti obsahu celého vyšetrovacieho spisu, informovala o rozhodnutí prokuratúry jej hovorkyňa Andrea Predajňová. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár už v januári ministrovi obrany Petrovi Gajdošovi napísal, že „v súvislosti s návrhom na odtajnenie utajovanej časti vyšetrovacieho spisu Vám odporúčam ako pôvodcovi utajenia zvážiť dôvodnosť ďalšej potreby ochrany informácie v určenom stupni utajenia a zrušenie stupňa utajenia - vyhradené." Odtajnenie resp. zrušenie utajenia spisu k nehode vojenského lietadla AN – 24 z januára 2006 je významné z hľadiska rozptýlenia akýchkoľvek pochybností o správnosti, úplnosti a zákonnosti objasnenia leteckej nehody príslušnými štátnymi orgánmi, myslí si generálny prokurátor.

Vojenský špeciál AN-24 havaroval 19. januára 2006 po náraze do kopca pri severomaďarskej obci Hejce. Na palube bolo 43 ľudí vracajúcich sa z misie KFOR z Kosova. Prežil jeden vojak Martin Farkaš. Išlo o najväčšiu tragédiu v histórii slovenského letectva. Vyšetrovanie sa pred rokmi uzavrelo s tým, že hlavnou príčinou havárie bolo pravdepodobne zlyhanie posádky lietadla. Pri klesaní podľa oficiálnych výsledkov vyšetrovania nevyužila prístroje, ktoré mala k dispozícii na palube a nedodržala bezpečnú výšku lietadla nad terénom. Analýza podľa oficiálne zverejnených informácií nepotvrdila zlyhanie leteckej techniky. Keďže chýbajú objektívne dôkazy, nemohla byť príčina nehody jednoznačne potvrdená.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies