Katolícky kňaz dostal sedem rokov za sexuálne zneužívanie detí

NETKY.SK • 25 Marec 2015, 15:42 • 2 min
Katolícky kňaz dostal sedem rokov za sexuálne zneužívanie detí

VARŠAVA - Poľský súd vymeral v stredu sedem rokov väzenia katolíckemu kňazovi, ktorý sexuálne zneužíval deti v Poľsku a v Dominikánskej republike.

slovakia

left justify in out

Ako povedala sudkyňa okresného súdu v meste Wolomin Alina Bielinska, farár Wojciech G. musí tiež zaplatiť svojim ôsmim obetiam odškodné v celkovej sume 155 000 zlotých (38 000 eur) a ďalších 15 rokov nesmie pracovať s mladistvými. Kňaz trvá na svojej nevine, no po dohode s prokuratúrou pristúpil na sedemročné väzenie, hoci mu hrozilo až 15 rokov.

 

Wojciecha G., ktorého plné meno nie podľa poľských zákonov možné zverejniť, prepustili minulý rok z jeho farnosti v Juncalite v Dominikánskej republike po obvineniach miestnych obyvateľov, že zneužil najmenej šesť chlapcov. Po návrate do Poľska ho v februári 2014 zadržali a obvinili v 10 bodoch obžaloby, ktorá zahŕňala zneužívanie detí a vlastníctvo detskej pornografie. Vo svojej rodnej krajine mal v rokoch 2010 a 2011 tiež zneužiť najmenej dvoch chlapcov. 

Rímskokatolíckou cirkvou, ktorá má 1,2 miliardy veriacich, otriasajú v uplynulých rokoch početné škandály okolo sexuálneho zneužívania detí. Od svojho zvolenia v marci 2013 pápež František viackrát avizoval, že voči páchateľom bude mať nulovú toleranciu, obete ho však žiadajú, aby spravil viac a vyvodil z ich činov dôsledky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies