Katolícka cirkev zvýšila liturgický status svätej Márie Magdalény

NETKY.SK • 10 Jún 2016, 17:47 • 2 min
Katolícka cirkev zvýšila liturgický status svätej Márie Magdalény

RÍM - Katolícka cirkev bude preukazovať vyššiu liturgickú úctu svätej Márii Magdaléne, jednej zo žien, ktoré podľa novozákonných evanjelií sprevádzali Ježiša Krista.

slovakia

left justify in out

Ako dnes oznámil Vatikán, táto svätica bude mať v cirkevnom liturgickom kalendári vlastný sviatok. Stalo sa tak výslovné prianie pápeža Františka, ktorý chcel týmto spôsobom poukázať na význam Márie Magdalény, informoval Vatikánsky rozhlas.


Mária Magdaléna sa v katolíckej cirkvi doposiaľ pripomínala len na úrovni liturgickej spomienky, a to každoročne 22. júla. Tento deň bol teraz povýšený na liturgický sviatok, a to na základe dnes zverejneného dekrétu vatikánskej Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí.


V prílohe dekrétu je uvedená aj nová omšová modlitba, ktorá v súlade s cirkevnou tradíciou nazýva Máriu Magdalénu "apoštolkou apoštolov". "Je to malý krok v hierarchii cirkevných osobností, avšak obrovský krok v uznaní úlohy žien v cirkvi," komentoval povýšenie liturgického statusu Márie Magdalény Vatikánsky rozhlas.


Mária Magdaléna sa v evanjeliách opakovanie zmieňuje v súvislosti s Ježišovou smrťou, pochovaním a zmŕtvychvstaním. Podľa niektorých novozákonných zmienok bola vôbec prvým človekom, ktorý sa stretol so vzkrieseným Kristom, uvádza agentúra DPA.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies