Katolícka cirkev má poriadny škandál, len v jednom kláštore zneužili vyše 500 detí

NETKY.SK • 18 Júl 2017, 13:21 • 2 min
Katolícka cirkev má poriadny škandál, len v jednom kláštore zneužili vyše 500 detí

BERLÍN – Došlo k odhaleniu jedného z najväčších katolíckych zlyhaní v posledných desaťročiach. Chlapcov, ktorí spievali v katolíckom zbore v Regensburgu zneužívalo 49 členov cirkvi.

slovakia

left justify in out

Celkom 547 mladých chlapcov zo slávneho zboru Regensburger Domspatzen bolo vystavených fyzickému a sexuálnemu zneužívaniu, ktoré majú na svedomí kňazi a učitelia. O tomto dlhom zozname informoval právny zástupca Weber, ktorý mal za úlohu vyšetriť údajné zneužitie maloletých.

 

Na verejnosť sa dostala kompletná 450-stránová správu, ktorá je plná výpovedí, dôkazov a obvinení. Zástupcovi Weberovi sa podarilo odhalil 500 prípadov fyzického týrania a 67 prípadov sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali na svojich zverencoch za posledných šesť desaťročí.
 
Cirkevní predstavitelia podporovali tzv. „kultúru ticha“, ktorá im umožňovala vykonávať takéto zverstvá na členoch zboru, bez toho, aby sa čokoľvek dostalo na verejnosť. Obete, ktoré sa postupne začali hlásiť k zneužívaniu postupne pribúdalo. Svoj skúsenosť prirovnali ku koncentračným táborom, kedy sa cítili ako vo väzení a prežívali peklo. Mnohé z obetí to hodnotia ako najhoršie obdobie svojho života.
 
V roku 2010 sa spustila lavína obvinení na vedúce osobnosti zboru. K zneužívaniu sa prihlásilo viac ako 400 obetí a to iba v priebehu 3 rokov. Tí sa do dnešného dňa nevyrovnali s nepríjemnými zážitkami, ktoré zažili počas svojho detstva. Zbor bol vedený Georgom Ratzingerom, starším bratom bývalého pápeža Benedikta, v rokoch 1964 až 1994, v období kedy malo dôjsť ku väčšine zneužívania.

 

Weber opakovane tvrdil, že Ratzinger musel vedieť o prípadoch a ohavnostiach, ktorým boli chlapci vystavení. Ten to však samozrejme poprel. Podľa najnovších informácii bude však počet obetí oveľa vyšší. Celé vyšetrovanie naznačuje, že odsúdenia hodné správanie sa katolíckych bratov k chlapcom sa začalo po vojne, v roku 1945. Pričom väčšina prípadov sa údajne uskutočnila v šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch.

 

Posledný záznam o fyzickom zneužívaní voči mladým chlapcom sa však datuje od roku 1992. Autori správy uviedli, že chcú, aby ich zistenia pomohli obetiam nájsť mier a vyrovnať sa s utrpením, ktoré zažívali počas ich detstva.

 
Úradníci z diecézy v Regensburgu ešte nezaujali stanovisko k týmto zisteniam, aj keď cirkev úzko spolupracuje so zástupcami obetí od objavenia obvinení. V minulom roku cirkev ponúkla, že obetiam vyplatia náhradu vo výške od 5000 do 20 000 eur. O ďalšom postupe rozhodne nezávislý súd.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies