Katolícka cirkev slávi dnes sviatok Najsvätejšieho Kristovho tela a krvi

NETKY.SK • 19 Jún 2014, 09:36 • 2 min
Katolícka cirkev slávi dnes sviatok Najsvätejšieho Kristovho tela a krvi

BRATISLAVA - Katolíci na Slovensku i vo svete dnes slávia sviatok Najsvätejšieho Kristovho tela a krvi, ktorý je známy pod názvom Božie telo. Slávi sa vždy vo štvrtok po sviatku Najsvätejšej Trojice, ktorý tento rok pripadol na 15. júna, ako aj v nasledujúcu nedeľu (22. júna). Tento prikázaný sviatok je oslavou daru Eucharistie a vyjadrením úcty k Spasiteľovi prítomnému pod spôsobom chleba a vína vo Sviatosti oltárnej.

slovakia

left justify in out

Na mnohých miestach sa pri príležitosti sviatku Božieho tela (latinsky Corpus Christi) konajú sv. omše. Bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský bude o 17.00 h sláviť svätú omšu v Katedrále sv. Martina v Bratislave.

 

Celobratislavská slávnosť Božieho tela bude v nedeľu 22. júna takisto v Katedrále sv. Martina. Po omši bude nasledovať eucharistická procesia uličkami okolo katedrály.

 

Veľký sviatok je dnes aj v gréckokatolíckej cirkvi, ktorý slávia Slávnostnú poklonu prečistým tajomstvám tela a krvi nášho Pána Ježiša Krista, nazývaný aj sviatok Najsvätejšej Eucharistie.

 

Sviatok Božieho tela oddávna sprevádza tradícia procesií. Veriaci na čele s kňazom alebo biskupom v slávnostnom sprievode nesú monštranciu s kúskom premeneného chleba ulicami miest a dedín. Symbolicky tak oznamujú svetu tajomstvo Ježišovho tela a krvi, na ktoré sa počas každej omše premieňa chlieb a víno. Deti na znak úcty a lásky k Bohu rozsypávajú na cestu lupene kvetov a veriaci spievajú nábožné piesne. Sprievod sa obvykle zastavuje pri štyroch oltároch, symbolizujúcich štyri svetové strany.

 

Hlavnou predstaviteľkou hnutia za zavedenie sviatku Božieho tela bola svätá Juliana z Liége (v dnešnom Belgicku), sestra a neskôr opátka kláštora Mt. Cornillon, ktorá žila v rokoch 1192-1258. Pre svoju snahu získala mnohých kňazov i biskupa Roberta de Thourote, ktorý v roku 1246 dal súhlas na slávenie tohto sviatku v diecéze Liége. Jedným z arcidiakonov v tamojšej katedrále bol aj Jacques Panteleon, ktorý sa v roku 1261 stal pápežom Urbanom IV. Ten v roku 1264 encyklikou rozšíril slávenie sviatku Božieho tela na celú západnú cirkev.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies