Katolícka cirkev po siedmy raz udelila ceny za prínos k dialógu viery a vedy

NETKY.SK • 20 September 2016, 18:28 • 2 min
Katolícka cirkev po siedmy raz udelila ceny za prínos k dialógu viery a vedy

BRATISLAVA - Konferencia biskupov Slovenska (KBS) po siedmy raz udelila ocenenie Fides et ratio za zásluhy o dialóg medzi vierou a vedou (rozumom). Urobila tak na návrh jej Rady pre vedu, vzdelanie a kultúru, ktorej predsedom je vojenský ordinár biskup František Rábek.

slovakia

left justify in out

V uplynulých dňoch si cenu prevzali prof. Jozef Glasa a doc. Ivan Chalupecký. Doc. Mikuláš Blažek získal toto ocenenie in memoriam. Informovala o tom Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS) v Bratislave.

 

Katolícka cirkev udeľuje túto cenu pri príležitosti výročia vydania encykliky pápeža Jána Pavla II. Fides et ratio (Viera a rozum). Týmto ocenením cirkev vyjadruje úctu vedcom, ktorí svojím pôsobením a vedeckou prácou prispievajú k dialógu medzi vedou a vierou.

 

Ocenený prof. Glasa pracuje dlhé roky v oblasti bioetiky a medicínskej etiky. Pôsobí na Slovenskej zdravotníckej univerzite, ale prednáša aj na iných univerzitách, napríklad na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského. Je autorom viacerých publikácií.

 

Doc. Chalupecký je historik, emeritný archivár a vysokoškolský pedagóg. Patrí medzi uznávaných odborníkov na pomocné vedy historické a archívnictvo. Vo svojej tvorbe sa orientuje na obdobie stredoveku, dejiny Spiša a cirkevné dejiny. Takmer 30 rokov sa venoval skúmaniu dokumentov o živote a diele Majstra Pavla z Levoče.

 

Doc. Blažek sa po roku 1989 zaoberal otázkami rozvoja interdisciplinárneho dialógu medzi vedou a náboženstvom. Táto oblasť sa počas komunistického režimu nemohla rozvíjať, pretože podľa vtedajšej oficiálnej doktríny vraj medzi vedou a náboženstvom "existujú neprekonateľné rozpory".

 

KBS prvýkrát udelila ocenenie Fides et ratio v roku 2010 a získal ju vtedy vedec, fyzik Július Krempaský. Odvtedy si toto ocenenie prevzali napríklad prof. Jozef Tiňo zo Slovenskej akadémie vied, kardinál Jozef Tomko, biologička Oľga Erdelská, fyzik Jozef Ďurček, prof. Emília Hrabovec z Rímskokatolíckej cyrilometodskej bohosloveckej fakulty UK a mnohí ďalší.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies