Katolícka cirkev má na krku obrovský škandál! Stovky detí sa stali obeťami zneužívania duchovnými

NETKY.SK • 28 Jún 2021, 17:30 • 2 min
Katolícka cirkev má na krku obrovský škandál! Stovky detí sa stali obeťami zneužívania duchovnými

VARŠAVA - V rokoch 2018 až 2020 údajne zneužilo 292 duchovných 368 detí. Vo svojej najnovšej správe o sexuálnom zneužívaní mladistvých to uvádza poľská katolícka cirkev.

slovakia

left justify in out

Pondelková správa vyšla v čase, keď správy o zneužívaní a nedostatočnej reakcii poľských duchovných lídrov vyšetruje aj Vatikán.

 

Arcibiskup žiada obete o odpustenie
Hlava poľskej katolíckej cirkvi, arcibiskup Wojciech Polak, sa na online konferencii znova ospravedlnil obetiam zneužívania a požiadal ich o odpustenie.

 

Monsignor Adam Zak, zodpovedný za vyhľadávanie prípadov zneužívania maloletých duchovnými a prevenciu proti ním, zase zdôraznil potrebu väčšej informovanosti a prevencie, pretože počet nedávnych hlásení je stále vysoký.

Prvá správa cirkvi za roky 1990 - 2018 spomenula 382 duchovných, ktorí údajne zneužili 625 maloletých. Mená 42 duchovných sa objavili aj v najnovšej správe, ktorú zostavil cirkevný štatistický úrad z dát zo všetkých diecéz.

 

Vatikán rázne zakročil
Vatikán nedávno potrestal niektorých poľských biskupov
a arcibiskupov za nedbanlivosť pri riešení takýchto prípadov a zakázal im náboženské aj laické obrady.

 

Svätá stolica tiež vyšetruje správy o nedbanlivosti niekdajšieho krakovského arcibiskupa, kardinála Stanislawa Dziwisza, ktorý bol tajomník zosnulého pápeža Jána Pavla II.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies