Katolíci oslávia 8. decembra sviatok Nepoškvrneného počatia Panny Márie

NETKY.SK • 7 December 2010, 12:05 • 2 min
Katolíci oslávia 8. decembra sviatok Nepoškvrneného počatia Panny Márie

Katolíci oslávia 8. decembra sviatok Nepoškvrneného počatia Panny Márie

slovakia

left justify in out

Katolícki veriaci oslávia v stredu 8. decembra prikázaný sviatok Nepoškvrneného počatia Panny Márie. V bratislavskom kostole Najsvätejšej Trojice sa pri tejto príležitosti o 17.30 h uskutoční tradičná slávnostná sv. omša spojená so zasvätením Bratislavy Panne Márii.
      Tento mariánsky sviatok sa začal v cirkvi sláviť v 8. storočí na Východe a o sto rokov neskôr i na Západe. Postupne sa rozširoval, i keď vyvolával rôzne diskusie a rozporuplné názory. V 17. storočí bolo dokonca zakázané používať výraz Nepoškvrnené počatie. Obľuba tohto sviatku však napriek tomu rástla a v roku 1708 pápež Klement XI. nariadil, že bude záväzný pre celú cirkev. Až pápež Gregor XVI. v rokoch 1831 - 1846 bol priaznivo naklonený vyhlásiť dogmu o Nepoškvrnenom počatí Panny Márie, ale pre opozíciu katolíckych kruhov z Nemecka, Francúzska a Anglicka nemohol svoj úmysel uskutočniť.
      Napokon jeho nástupca Pius IX. (1846-1878) apoštolskou konštitúciou Ineffabilis Deus z 8. decembra 1864 vyhlásil spomínanú dogmu. Urobil to i napriek mnohým námietkam aj zo strany biskupov, ktorí tvrdili, že to nie je ani potrebné, ani vhodné. S teologickými dôvodmi náuky o Nepoškvrnenom počatí nesúhlasili ani niektorí z najväčších učiteľov cirkvi, napríklad svätý Tomáš Akvinský. Vyhlásenie o tejto dogme okamžite odsúdili niektorí pravoslávni, anglikánski, luteránski a kalvínski teológovia.
      Nepoškvrnené počatie Panny Márie je v katolíckej cirkvi dodnes jedným z mnohých mariánskych sviatkov počas roka.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies