Katolíci na Slovensku i vo svete zajtra slávia Nanebovzatie Panny Márie

NETKY.SK • 14 August 2016, 11:24 • 2 min
Katolíci na Slovensku i vo svete zajtra slávia Nanebovzatie Panny Márie

BRATISLAVA - Katolícka cirkev na Slovensku i v zahraničí slávi 15. augusta známy mariánsky sviatok - Nanebovzatie Panny Márie. Keďže tento sviatok v tomto roku pripadá na pondelok, tradičné púte a procesie k sviatku Nanebovzatia P. Márie sa na viacerých miestach na Slovensku konajú už od piatka či soboty (12.-13. augusta).

slovakia

left justify in out

Významným a prikázaným sviatkom je 15. august aj v gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku, kde ho slávia pod názvom Zosnutie (Uspenije) presvätej Bohorodičky. V tejto cirkvi sviatku predchádza dvojtýždňový pôst, známy je ako Uspenský pôst a trvá vždy od 1. do 14. augusta.

 

Sviatok Nanebovzatia Panny Márie ustanovil v Ríme pápež Sergius I. (687-701). V Jeruzaleme sa tento deň vyvinul od 5. storočia ako sviatok Zosnutia Matky Božej, a tak ho aj dnes svätia gréckokatolícki veriaci i pravoslávni.

 

V roku 1950 vyhlásil pápež Pius XII. učenie, že Panna Mária bola telom i dušou vzatá do nebeskej slávy ako článok viery.

 

Na mnohých miestach na Slovensku i v zahraničí sa okrem pútí a procesií zachováva aj starodávny zvyk požehnávania kvetín a bylín. Základ tohto zvyku vznikol v 10. storočí v Nemecku.

 

Pri príležitosti sviatku Nanebovzatia Panny Márie sa koná napríklad púť k Matke Božej v Nitre-Kalvárii 13. - 15. augusta. Jej súčasťou sú krížové cesty rodín, program pre deti, modlitby, sv. omše v slovenskom i maďarskom jazyku, prednášky, mládežnícky program a pod.

 

Púť k slávnosti Nanebovzatia Panny Márie pripravili v dňoch 12.-15. augusta aj v Kláštore pod Znievom, kde táto tradícia pretrváva od 17. storočia, či púť v Katedrále v Rožňave. V programe pútí okrem sv. omší, procesií a modlitieb ruženca nechýbajú kultúrne podujatia pre deti a mládež.

 

Vo viacerých európskych krajinách (Rakúsko, Španielsko a ďalšie) je 15. august aj dňom pracovného pokoja. Na Slovensku je pracovné voľno už tradične 15. septembra na sviatok Sedembolestnej Panny Márie, patrónky Slovenska.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona