Katolíci i ďalší veriaci slávia sviatok Zjavenia Pána - Troch kráľov

NETKY.SK • 6 Január 2015, 13:06 • 2 min
Katolíci i ďalší veriaci slávia sviatok Zjavenia Pána - Troch kráľov

BRATISLAVA - V dnešný deň si kresťania po celej planéte pripomínajú sviatok Zjavenia Pána - Troch kráľov. Patrí k najstarším kresťanským sviatkom, ktorý sa slávi od 3. storočia. Jedná sa o deň, kedy sa na oblohe objavila hviezda oznamujúca narodenie Božieho Syna všetkým národom.

slovakia

left justify in out

O troch kráľoch sa píše v Biblii (Matúš, 2. kapitola) ako o mudrcoch, ktorí prišli z východu a ktorí sa zaoberali skúmaním hviezd.

 

Mudrci priniesli Ježiškovi tri dary:

- zlato ako symbol kráľovského pôvodu, 
- kadidlo ako symbol božskej podstaty a 
- myrhu, ktorá sa používala pri balzamovaní ako symbol Kristovej obety

 

Tradícia odvádza od počtu darov aj počet kráľov, teda tri. Ich mená Gašpar, Melichar a Baltazár však pochádzajú z 12. storočia, kedy ich tak pomenovali na parížskej univerzite.

 

Počas tohto sviatku sa posväcujú domy. Na dvere kňaz píše podľa aktuálneho roku výraz v tvare 20-C+M+B-15 (Christus mansionem benedicat - Boh nech žehná tento dom) - podľa začiatočných písmen údajných mien troch kráľov. Následné pokropí dom svätenou vodou a zavinšuje zdravie, šťastie a hojnosť.

 

Na Troch kráľov sa definitívne končia vianočné sviatky a školákom zimné prázdniny, začínajú sa fašiangy. Do polnoci sa museli dojesť posledné zvyšky novoročných jedál. Nastáva obdobie zábav a hodovania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies