Katolíci dnes slávia všetkých svätých, v pondelok Pamiatku zosnulých

NETKY.SK • 1 November 2015, 11:16 • 2 min
Katolíci dnes slávia všetkých svätých, v pondelok Pamiatku zosnulých

BRATISLAVA - Katolícka cirkev a veriaci si dnes pripomínajú prikázaný sviatok Všetkých svätých a 2. novembra deň Pamiatky všetkých verných zosnulých, ľudovo nazývaný Dušičky.

slovakia

left justify in out

Obidva tieto dni charakterizujú spomienky na tých, čo už nie sú medzi nami, nielen veriaci, ale väčšina ľudí prichádza na cintoríny, vyzdobujú hroby svojich blízkych kvetmi a zapaľujú sviečky za zosnulých.

 

Cirkev a veriaci si 1. novembra spomínajú a modlia sa nielen za všetkých svätých, ale aj za tých našich predkov, ktorí neboli vyhlásení za svätých, ale žili statočným a pekným životom, vedeli sa obetovať pre iných. Cirkev oddávna spája s týmto sviatkom nádej na vzkriesenie a duchovní veriacim pripomínajú, že tento deň nemá byť dňom smútku. Pre kresťanov je tento deň spojený s nádejou, ktorá spočíva vo viere, že život sa nekončí smrťou, vo viere vo vzkriesenie tela a večný život.

 

Dnes sa konajú sviatočné omše nielen v kostoloch, ale i na viacerých cintorínoch sa slúžia omše a sú pobožnosti za zosnulých. V Bratislave bývajú 1. novembra sv. omše napríklad na Cintoríne Slávičie údolie, na Martinskom cintoríne, či Cintoríne Vrakuňa a iných.

 

Aj 2. november - deň Pamiatky zosnulých čiže Dušičky, je dňom, kedy ľudia navštevujú cintoríny. Na Slovensku sa v tento deň už tradične konajú aj spomienky na nenarodené deti, ktoré zomreli pri umelých, alebo spontánnych potratoch. Pro-life organizácie združené vo Fóre života organizujú už niekoľko týždňov dopredu kampaň Sviečka za nenarodené deti. Veriaci sa na Dušičky schádzajú pri modlitbách za nenarodené deti a zapaľujú za ne sviečky, modlia sa i za rodičov týchto detí, ako i za tých, čo vykonávajú potraty, alebo ich podporujú.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona