Kato: Váhostav-SK nikto netuneloval, Široký udržiaval korektné vzťahy

NETKY.SK • 16 Apríl 2015, 14:43 • 2 min
Kato: Váhostav-SK nikto netuneloval, Široký udržiaval korektné vzťahy

BRATISLAVA - Majiteľ stavebnej spoločnosti Váhostav-SK Juraj Široký udržiaval s manažmentom korektné pracovné vzťahy na štandardnej úrovni. Tvrdí to bývalý generálny riaditeľ firmy Ján Kato s tým, že určite nedochádzalo k tunelovaniu Váhostavu-SK cez schránkové firmy v jeho pozadí.

slovakia

left justify in out

"Teraz sa veľa hovorí o tom, že sa možno Váhostav-SK tuneloval cez svoju majetkovú štruktúru. Chcem povedať, že to skutočne nie je pravda," konštatoval Kato v diskusii na Tablet TV.
     

Podľa vlastných slov mu ako manažérovi stačilo vedieť, že 100-% akcionárom Váhostavu-SK bola spoločnosť Finasist a jej majiteľom zase 2. strategická. Tvrdí, že nepoznal celú štruktúru vlastníkov na úrovni schránkových firiem.
     

"Váhostav-SK nikdy neobchodoval s tými firmami, nerobili mu žiadne poradenské alebo iné služby. Kým som bol predsedom predstavenstva, neviem o žiadnej transakcii, ktorá by sa týmto smerom robila," dodal Kato.
     

Prípad reštrukturalizácie Váhostavu-SK sa stal spoločenskou témou, vláda a opozícia sa vzájomne obviňujú z toho, kto za tento stav môže. Kabinet pripravil legislatívu, ktorá má podľa najnovšej verzie zabezpečiť okamžité odkúpenie nezabezpečených pohľadávok vo výške 50 % ich hodnoty štátom, alebo možnosť vymáhať si postupne 100 % dlhov z budúcich ziskov spoločnosti. O návrhu sa rokuje v týchto dňoch v parlamente v zrýchlenom režime.
     

Národná kriminálna agentúra (NAKA) začala koncom marca v prípade Váhostavu-SK trestné stíhanie vo veci poškodzovania veriteľa.
     

Podľa reštrukturalizačného plánu, ktorý už schválil výbor veriteľov, chce Váhostav-SK v priebehu piatich rokov splatiť väčšine dodávateľov 15 % z dlžných peňazí. Zabezpečení veritelia, ktorými sú predovšetkým banky, by mali dostať 100 % svojich pohľadávok. Celkovo by mal Váhostav-SK v rámci reštrukturalizácie splatiť 32,3 % zo svojich dlhov, čo predstavuje 43,9 milióna eur. Všetky dlhy spoločnosti sú pritom vo výške viac ako 136 miliónov eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies