Kaštieľ v Budmericiach neplánuje predať súkromníkovi

NETKY.SK • 17 Február 2011, 08:21 • 2 min
Kaštieľ v Budmericiach neplánuje predať súkromníkovi

Kaštieľ v Budmericiach neplánuje predať súkromníkovi

slovakia

left justify in out

img

Ministerstvo kultúry (MK) zdôrazňuje, že neplánuje predať kaštieľ v Budmericiach, ktorý má v užívaní Literárny fond, súkromnému vlastníkovi. Túto informáciu považuje za šírenie poplašnej správy.
      "Nájomná zmluva s Literárnym fondom je platná do konca mája tohto roku a po uplynutí tejto doby nájmu ministerstvo neplánuje kaštieľ v Budmericiach predať a má záujem, aby bol zachovaný na pôvodný účel," uviedla dnes v stanovisku pre TASR hovorkyňa ministerstva Eva Chudinová.
      Ako informovala, minister Daniel Krajcer sa v januári stretol s riaditeľom Literárneho fondu Ladislavom Serdahélym, ako aj predsedom Rady Literárneho fondu Dušanom Jamrichom a spoločne hovorili aj o tomto probléme.
      Otázka podmienok prenájmu kaštieľa je podľa Chudinovej otázkou rokovania. "Za predchádzajúce obdobie päťročného nájmu, bolo nutné vynaložiť viac ako 246.000 eur, pričom príjem z prenájmu bol viac ako 168.000 eur, čo je rozdiel takmer 80.000 eur. Takže pri ďalších rokovaniach bude treba vziať do úvahy aj tieto fakty, ako aj ďalšie nevyhnutné investície napr. do  čistiarne odpadových vôd a podobne."
      Pripomenula, že budmerický kaštieľ je majetkom vo vlastníctve SR a správu k tejto nehnuteľnosti vykonáva Centrálna servisná organizácia MK SR. "Vzhľadom na skutočnosť, že k 31. máju 2011 končí platnosť zmluvy o prenájme medzi CSO MK SR a Literárnym fondom a v zmysle zákona č. 278/1993 Z. z. o správe majetku štátu nie je možné zmluvný vzťah predĺžiť, správca pripravuje nové osobitné ponukové konanie, ktorým sa môže majetok štátu prenechať opätovne do nájmu."
      Ministerstvo v súvislosti s informáciami uverejnenými na blogu Gustáva Murína v článku Posledné privatizačné kosti – hyeny na love, v ktorom vyzýva na podpis petície proti predaju kaštieľa, upozorňuje, že ide o nepravdivé skutkové tvrdenie.
      "Čo sa týka ďalších medializovaných informácií o návšteve 'pánov z ministerstva' v kaštieli, išlo o pracovníka Centrálnej servisnej organizácie MK SR a súdneho znalca, ktorí pripravujú podklady na vykonanie ponukového konania na prenechanie prebytočného majetku štátu do nájmu, teda vypracovanie znaleckého posudku," vysvetlila Chudinová.
      Ministerstvo kultúry už vlani v decembri dementovalo informáciu o predaji kaštieľa.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies